Premijer Albin Kurti izrazio je nezadovoljstvo načinom na koji se koristi fusnota za predstavljanje Kosova na međunarodnim forumima, jer, kako je rekao, ona "ne odražava realnost nezavisnog i suverenog Kosova ni dogovore nasljeđene iz dijaloga u Briselu o regionalnom predstavljanju", prenosi Klan Kosova.

On je o zvjezdici i fusnoti govorio na kraju projekta "Promovisanje lokalne demokratije na Kosovu" u okviru saradnje Savjeta Evrope sa Kosovom. Inače, i u okviru ovog projekta, Kosovo je označeno sa zvjezdicom. Podsjetimo, Kosovo nije član Savjeta Evrope.

"Na raznim međunarodnim i evropskim forumima iritira nas fusnota, ova zvijezdica pripisana imenu naše zemlje. Znamo da je to gorko nasljeđe prethodnih vlada, ali dozvolite mi da izrazim svoje nezadovoljstvo načinom korišćenja zvjezdice jer ona ne odražava realnost nezavisnog i suverenog Kosova, priznatog od većine država članica Savjeta Evrope, niti sporazume nasljeđene iz dijaloga u Briselu o regionalnom predstavljanju“, naveo je Kurti.

On je dodao da se zvijezdica koristi kada se pominje ime "Kosovo" i da postoji samo jedna referenca koja objašnjava zvjezdicu. Poručio je da se treba pozabaviti ovim pitanjem.

Kurti je na sastanku Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje u Briselu 7. decembra predstavljao Kosovo tako što je ono bilo obilježeno zvjezdicom i fusnotom, a prije više godina, podsjeća Klan Kosova, on je uvođenje fusnote nazvao "izdajom".