Upitne plate za septembar

Zamjenica ministra obrazovanja Edona Maloku-Berdina saopštila je da je u toku izrada kodeksa oblačenja u školama, ne samo za učenike već i za nastavnike, prenosi Koha.

Maloku-Berdina je dodala i da administrativno uputstvo kojim se zabranjuje nošenje vjerskih uniformi u školama ne može da bude ukinuto, jer bi izazvalo pravni vakuum.

Zamjenica ministra obrazovanja dodala je i da će novi Zakon o platama uticati da nastavnici bolje obavljalju svoj posao.

"Zakon o platama je sada u javnoj raspravi i ostaće do 6. oktobra. Ne samo da zakon veoma dobro tretira radnike u obrazovnom sektoru, već se prema njima odnosi bolje nego ikada prije. Predviđeno je povećanje koeficijenta zarada za sve kategorije sektora obrazovanja. Takođe se bavi nekim nejednakostima u platama koje su postojale ranije, na primjer psiholozima, predavačima i bibliotekarima“, rekla je Maloku-Berdina.

Maloku-Berdina je dodala i da još nije poznato da li će nastavnici dobiti plate za septembar.

"Očekuje se da će odluku o platama danas donijeti Ministarstvo finansija. Sa terena imamo informaciju da spiskovi nisu dostavljeni kompletni, da nisu pravilno dostavljeni od opštinskih uprava za obrazovanje, odnosno da nisu u potpunosti ažurirani. Naravno, naše kolege u procesu verifikacije vidjeće kako to stoji. Nema potvrde da li će dobiti plate za septembar”, navela je Maloku.