Vanredna situacija

Predsjednik Udruženja anesteziologa Lulzim Emini rekao je da je u tom sektoru u Kliničko univerzitetskom centru vanredna situacija zbog nedostatka anesteziologa, prenosi Koha.

Emini je istakao da zbog nedostatka anesteziologa, mnoge operacione sale nisu u upotrebi.

"Stanje u svim regionalnim bolnicama i u Kliničko-univerzitetskom centru je alarmantno. Situacija sa nedostatkom anesteziologa je alarmantna i riječ je o nacionalnoj vanrednoj situaciji. U svim ustanovama radi 90 anesteziologa, a postoje operacione sale koje nisu u upotrebi zbog nedostatka anesteziologa”, rekao je Emini.

Emini je za takvo stanje optužio zdravstveni sistem i istakao da je u posljednje dvije godine u Kliničko-univerzitetskom centru zaposleno 16 anesteziologa manje.

"Imali smo 64 anesteziologa, a sada nas je 48. Situacija se pogoršala, odgovorni su svi koji su planirali zdravstveni sistem za ove 23 godine”, dodao je Emini.

On je naglasio da je samo u 2022. godini šest njegovih kolega napustilo posao i zaposlilo se u privatnom sektoru zbog veće plate.

Emini je naveo da plata anesteziologa iznosi 620 eura, dok u privatnom sektoru najniža zarada 3.500 eura, a najviša čak 7.000 eura.

On je dodao da je javnim ustanovama potrebno najmanje 240 anesteziologa.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore