Normalizacija odnosa

Posjetu evropskih diplomata Kosovu 9. septembra u Briselu doživljavaju kao dokaz da je namjera da se ubrza proces dijaloga Kosova i Srbije u pravcu sveobuhvatnog sporazuma za normalizaciju odnosa, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U Prištini će u petak boraviti specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak i savjetnici Njemačke i Francuske za dijalog Jens Plotner i Emmanuel Bonne. Poslije sastanka u Prištini sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, evropske diplomate će se u Beogradu sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Diplomatski izvori u Briselu kažu za Radio Slobodna Evropa da se očekuje da će aktivno angažovanje Francuske i Njemačke pomoći Lajčaku da ima veći uticaj na stranke.

Čak je i EU podržala napore Njemačke i Francuske da pomognu procesu dijaloga.

Portparol EU Peter Stano rekao je 5. septembra da će poseta emisara te dvije države poslužiti da se ispitaju opcije za napredak u dijalogu.

Diplomate u Briselu smatraju da je sada stvorena pozitivna atmosfera nakon početka primjene reciprociteta za dokumenta između Kosova i Srbije. Ovu atmosferu, smatraju diplomate, treba iskoristiti za unapređenje dijaloga i rješavanje drugih otvorenih pitanja među stranama.

Prioritet, registarske tablice


Glavni prioritet, iako prvobitno nije bilo planirano da bude tema dijaloga, jesu registarske tablice. Kosovo je 1. septembra otpočelo proces preregistracije automobilskih tablica sa registarskih oznaka koje je izdala Srbija na registarske tablice RKS.

Građani koji imaju registarske tablice koje izdaje Republika Srbija mogu da ih konvertuju u "RKS" do 31. oktobra.

Međutim, EU želi da Kosovo i Srbija što prije postignu dogovor o tom pitanju, ne čekajući da ovaj rok istekne, kako bi se izbjegle nove tenzije na sjeveru.

Pitanje dokumenata i registarskih tablica izazvalo je tenzije na sjeveru, pošto su 31. jula i 1. avgusta lokalni Srbi podigli barikade.

Barikade su uklonjene, a Vlada Kosova je odložila sprovođenje odluka za mjesec dana. U međuvremenu, uz posredovanje EU i SAD, Kosovo i Srbija postigli su dogovor o uklanjanju ulazno-izlaznih dokumenata.

U Briselu tvrde da Kosovo ima pravo da prekine upotrebu registarskih tablica KM, ali ne pominju registarske tablice KS- koje imaju neutralan status - koje Srbija želi da primeni, ali Kosovo odbija.

EU kaže da je potreban dovoljan vremenski okvir za konverziju registarskih tablica.

"Stav EU po pitanju registarskih tablica je jasan u nekoliko slučajeva. Prema sporazumima o slobodi kretanja iz 2011. i 2016. godine, Kosovo ima pravo da prekine upotrebu registarskih tablica KM. Međutim, važno je dati dovoljno vremena za implementaciju ovog plana i da se pripremi i sprovede u bliskoj konsultaciji sa građanima na koje se odnosi, u skladu sa najboljom evropskom praksom", navodi se u odgovoru EU.

Osim pitanja registarskih tablica, diplomate u EU kažu da će sada fokus biti na primjeni dogovora koji su ranije postignuti, među kojima je i onaj o osnivanju Zajednice srpskih opština i Energetskog sporazuma.

Očekuje se da će se njemačke i francuske diplomate, zajedno sa EU i SAD, posvetiti stranama koje se kreću ka postizanju konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

U pismu koje su njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron uputili 4. septembra liderima Kosova i Srbije, zatraženo je da strane budu spremne za teške odluke u procesu dijaloga.

Izvor: RSE