Reakcija

Tužilački savjet Kosova i državni tužilac izrazili su zabrinutost zbog kontinuiranog recikliranja nepromišljenih, neproverenih izjava i netačnog deklarisanja zvaničnih izvještaja i statističkih podataka koji se odnose na tužilački sistem, prenosi Reporteri.

Tužilački savjet Kosova i državni tužilac reagovali su na izjave ministarke pravde Albulene Haxhiu i premijera Kosova Albina Kurtija, istakavši da je Kurti izneo netačne informacije koju su popuno pristrasne.

"Tužilački savjet i Državni tužilac još jednom izražavaju duboku zabrinutost zbog kontinuiranog recikliranja nepromišljenih, neprovjerenih izjava i netačnog deklarisanja zvaničnih izveštaja i statističkih podataka u odnosu na tužilački sistem, koji je urađen samo za potrošnju i politički dnevni red od strane premijera Vlade Kosova", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, javne izjave premijera i ministrke pravde u vezi sa propisivanjem slučajeva seksualnog nasilja u tužilaštvu, u potpunosti su demantovane zvaničnim izvještajima tužilačkog sistema.

"Iz izvještaja Tužilačkog saveta i Državnog tužioca, prema podacima o krivičnim djelima za slučajeve seksualnog nasilja tokom 2020, 2021. i prvih šest mjeseci 2022. godine, upisan je samo jedan slučaj koji se odnosi na seksualno nasilje. Ističemo da su informacije koje je danas izneo premijer netačne, da nemaju veze sa realnošću i da su potpuno pristrasne prema tužilačkom sistemu. Tužilački savjet i Državni tužilac obavještavaju premijera i Vladu da zvanična statistika nije sačinjena sa predrasudama, već je verifikovana, analizirana sa profesionalizmom i odobrena na sastancima otvorenim za javnost od strane Tužilačkog savjeta Kosova", dodaje se u saopštenju.

Kako je navedeno, netačne i tendenciozne izjave premijera Kurtija pokazuju potrebu da on sarađuje sa tužilačkim sistemom u pogledu relevantnih ovlašćenja, poštujući norme i standarde demokratskog funkcionisanja institucija na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri