Neizvestan početak školske godine

Iako je ministrica obrazovanja Arberie Nagavci saopštila da školska godina počinje 1. septembra i pozvala nastavnike da nastavu započnu na vrijeme, đaci danas nisu u školskim klupama zbog štrajka prosvjetnih radnika, prenosi Koha.

Predsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja Rrahman Jasharaj pozvao je roditelje i đake da danas ne dolaze u školu, jer nastavnici nastavljaju štrajk.

"Štrajk ne sprovode pojedinci, već je to volja prosvjetnih radnika", rekao je Jasharaj.

Ministarstvo prosvjete je poručilo roditeljima da komuniciraju sa nastavnicima i školama kako bi se informisali da li će časovi u školama biti održani.

"Danas 1. septembra, počinje nova školska godina za sve ustanove osnovnog, nižeg srednjeg i višeg srednjeg obrazovanja na Kosovu. Poštovani građani, u protekle dvije godine imali smo prepreke da školsku godinu počnemo na vrijeme, kao posljedica pandemije Covida-19, što je uticalo na poremećaj procesa učenja i izazvalo značajne gubitke u učenju. I ova školska godina biće izazovna, zbog globalne ekonomske i energetske krize, koje su van naše kontrole. I pored toga što su izvršene sve odgovarajuće pripreme, uspješan početak školske godine doveden je u pitanje zbog štrajka koji je proglasio Ujedinjeni sindikat. Dok naše zakonodavstvo priznaje pravo svim radnicima na štrajk, ono priznaje i pravo na rad onima koji nisu u štrajku“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Kako se navodi, predsjednik Sindikata i niko drugi, osim zakonom definisanih centralnih i lokalnih vlasti, nema pravo da iz bilo kog razloga najavljuje zatvaranje škola, niti da onemogućava rad onima koji žele da rade.

"Takvi pritisci su neprihvatljivi i za osudu. Spekulacije da se dolaskom u školu može ugroziti bezbjednost djece nemaju osnova”, navode iz Ministarstva obrazovanja.

Ujedinjeni sindikat traži dodatnih 100 eura za nastavnike do stupanja na snagu Zakona o platama. Takođe traži da se uključi u dijalog o Zakonu o platama.

Savjet roditelja Kosova štrajk je nazvao neprihvatljivim i zahtjevao akciju Vlade i sindikata.

"Tražimo od obje strane da se pomaknu sa svojih trenutnih pozicija i daju prilike za dijalog. Savjet roditelja Kosova biće posvećen jačanju svoje uloge u preduniverzitetskom obrazovanju“, navodi se u njihovom zaključku.

Ministar finansija Hekuran Murati na konferenciji rekao je da je uplaćivanje plata u javnom sektoru djelimično za avgust mjesec, zbog kašnjenja u obradi spiskova štrajkača.

"Smatrali smo da je nepravedno da idemo na jednoobrazno stajalište, ali smo tražili od opština da nas obaveste o slobodnoj volji učesnika, da li su učestvovali u štrajku ili ne. Na osnovu toga, mi smo vidjeli da je potrebno i razumno da pogledamo te spiskove, tako da danas nismo uspjeli da nastavimo sa isplatom plata”, rekao je Murati.