Profesor političkih nauka

Profesor političkih nauka Nexhmedin Spahiu rekao je da Kosovo sada mora da pregovara sa Srbijom o međusobnom priznanju, jer će, kako je istakao, cijena za priznanje u budućnosti biti mnogo veća, prenosi Klan Kosova.

Spahiu smatra da je rat u Ukrajini i pozicioniranje Srbije prema ovom ratu učinilo da Zapad snažno podržava Kosovo, pa se, kako kaže, odmah moraju praviti „velike nagodbe”.

„Sada je odlučujući trenutak kada Kosovo mora da pregovara sa Srbijom oko međusobnog priznanja i sada se moraju završiti pregovori. Mlaki saveznici Zapada, poput Grčke, Španije, Slovačke.., možda su zbog rata u Ukrajini skloniji priznavanju Kosova. Videlo se da je 31. jula predsjednik Vučić udvostručio broj bandita na sjeveru Kosova, ojačao tamošnje paralelne strukture i da nije bilo mudre odluke američke ambasade da predloži povlačenje, bio bi potpuni promašaj Vlade Kosova i Policije Kosova, a vratili bismo se unazad nekoliko godina“, izjavio je Spahiu.

Spahiu je rekao da Kosovo treba da da nešto Srbiji u zamjenu za priznanje i kako navodi Zajednica srpskih opština mora da bude "moneta" za dobijanje priznanja i da ne sme da bude odobrena prije priznanja.

„Strateški saveznici Kosova, a to su SAD, EU, Velika Britanija i Turska, smatraju razumnim da sada dođe do dogovora. Predsjednik Trump, Biden, Merkelova, Macron, sada kancelar Scholz..., govorili su da Kosovo treba nešto da da Srbiji, u zamjenu za priznanje. To znači veću autonomiju za Srbe na Kosovu, nego što su dobili po Ahtisaarijevom planu i to je za Kosovo naravno mnogo veći trošak i nije nacionalni interes. Ali nacionalni interes jeste dobijanje priznanja od Srbije. ZSO treba da bude moneta za dobijanje priznanja, rekao je Spahiu i dodao da se nada da će se do konačnog rješenja doći ove godine.

Prema njegovim riječima, Vlada Kosova treba da privuče Srbe da registruju svoja vozila na RKS, stvarajući olakšice, posebno za one koji ih registruju u najkraćem mogućem roku, tako što bi možda dvije nedjelje registracija bila besplatna, dok bi se poslije dva mjeseca, kako je predložio, plaćala puna cijena.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova