Stručnjak za politička pitanja

Univerzitetski profesor i stručnjak za politička pitanja Milazim Krasniqi izrazio je uvjerenje da će se narednih dana razjasniti situacija u vezi sa odlukama Vlade Kosova o ličnim dokumentima i registarskim tablicama, prenosi Ekonomija onlajn.

"Uvjeren sam da će narednih dana biti razjašnjenja po ovim pitanjima. Moje uvjerenje je da Vlada treba da bude oprezna i da 1. septembra, čak i ako dogovor ne bude postignut, ne treba preduzimati nikakve ljutite akcije, a pogotovo ne bez dogovora sa NATO i SAD i EU jer su Vučiću potrebni sukobi. NATO i Kosovu nisu potrebni sukobi jer bi to izazvalo ozbiljne posljedice po život na Kosovu", rekao je Krasniqi.

On je naveo da bi mogući poziv njemačkog kancelara Olafa Scholza za sastanak premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u septembru mogao da bude test kako bi se videlo da li lideri imaju volju i da li su ozbiljni da se dogovore.

Krasniqi je rekao da je namjera da se poslije sastanka u Briselu iskoristi trenutak deeskalacije situacije da se krene ka nekom konačnom dogovoru. Prema njegovim riječima, mogući poziv njemačkog kancelara treba posmatrati u smislu sve većeg pritiska na Vučića i Kurtija.

"Videlo se da bez pritisaka nema volje da se ide ka dogovoru i vjerujem da će ovaj sastanak koji će kancelar organizovati biti važan trenutak da se testira volja lidera, da li su oni ozbiljni da se postigne dogovor", rekao je Krasniqi.

Prema njegovim riječima, Brisel kontinuirano pokušava da se postigne dogovor.

"Akcijama krajem jula videlo se da na sjeveru Kosova postoji potencijal ili rizik od sukoba jer je intervencija Srba evidentna, pa je u Briselu shvaćeno da treba izvršiti veći pritisak da se ide ka sporazumu", rekao je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online