Najviše u Prizrenu

Agencija za statistiku Kosova objavila je podatak da se tokom 2021. godine razvelo 2.160 bračnih parova, od toga najviše u opštini Prizren, Priština i Podujevo. Sociolozi i psiholozi kao glavne faktore koji utiču na razvod navode sukob generacija i preljubu, prenosi Telegrafi.

"Glavni faktori koji dovode do razvoda su ulazak u brak u mladosti ili velike razlike u godinama, nedosljednosti u mišljenjima kao što je sukob generacija. Rani brakovi svakako imaju uticaja, i poslije nekog vremena mogu dovesti i do razvoda zbog nedostatka svijesti o odgovornosti koju nam bračni život nosi. Takođe, formiranje ličnosti u tom uzrastu utiče na mnoge parove da donesu pogrešne odluke, što ih onda emotivno može slomiti na veoma dugo vremena", rekla je sociolog Flake Imeri.

Imeri je dodala da i teški ekonomski uslovi dovode do sukoba između supružnika, a potom i do njihovog razdvajanja.

"Drugi faktori su teški ekonomski uslovi, povećanje porodičnih obaveza i njihovo neispunjavanje, što dovodi do sukoba koji na kraju dovode do razvoda. Takođe, emocionalna neispunjenost i gubitak brige za partnera, život u porodičnoj zajednici i patrijarhalnoj porodici. Zatim, drugi razlozi su nesuočavanje sa pritiskom i netolerancija da se život razvija prema planiranju porodice. Ali postoje i drugi društveni faktori", istakla je ona.

Sociolog je istakla činjenicu da bi pronalaženje zajedničkog jezika među supružnicima bilo idealno za harmoniju i zdravu porodicu.

"Moje preporuke su da se na porodicu gleda kao na svetinju i da svako treba da bude oprezan kada želi da krene na bračni put i da bude spreman za odgovornosti i obaveze koje život nosi. Da se suoče sa njima zajedno, da ne prebacuju krivicu jedno na drugo, već da se zajedno suoče i prevaziđu stvari, a posebno za parove koji imaju djecu, da vode računa kako se međusobno ponašaju u očima djece, jer se roditelji smatraju uzorima za djecu", zaključila je ona.

Psiholog Yll Avdijaj kazao je da su faktori koji obično utiču na razdvajanje parova nedostatak znanja o braku, ili preljuba.

"Razlozi koji mogu dovesti do razvoda obično su brojni i različiti, ali ovdje možemo navesti samo neke od njih, kao što su: ne preuzimanje odgovornosti u braku i porodici, nepoznavanje braka, preljuba, nestrpljenje jedno prema drugom i problemi unutar porodice, pogledi na svijet i suprotstavljeni koncepti životnog stila. Kao drugi razlog može biti sistematsko nasilje, bilo fizičko, psihičko ili emocionalno", rekao je on.

Avdijaj je dodao da razvod između roditelja utiče na djecu.

"Žrtve razvoda su najčešće djeca, ona koja najviše stradaju, koja lako mogu biti pogođena nekim problemima u psihoemocionalnom aspektu kao što su gubitak samopouzdanja i samopoštovanja, gubitak motivacije za život, depresivno stanje, osjećaj preteranosti, emocionalna nestabilnost, anksioznost, negativna razmišljanja o sebi, osjećaj krivice (gdje se dijete osjeća krivim za razvod roditelja)", naglasio je Avdijaj.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi