I do 50 odsto

Zbog činjenice da Vlada Kosova nije uplatila subvenciju u vrijednosti od 100 miliona eura, koja je izdvojena za kupovinu jeftine struje, sve je izvesnije poskupljenje električne energije, prenosi Reporteri.

Kosovska kompanija za distribuciju električne energije (KEDS) kaže da je, čak i ako subvencija sada bude uplaćena, prekasno.

"Sada je kasno. Sada je sistemu potreban mnogo veći set za infuziju. Jer 120 miliona eura je samo tekući deficit, koji se povećava", rekao je portparol KEDS Viktor Buzhala.

Buzhala je upozorio da bi Kosovo moglo da plati zapanjujuću cijenu za uvoz struje u zimskim mjesecima.

"Sa porastom tražnje tokom zime, cijene mogu da idu i do pet ili šest miliona eura po danu samo za uvoz. Kosovska ekonomija nema tu moć", dodao je Buzhala.

Iz civilnog društva poručili su da će izostanak uplate sredstava za električnu energiju od strane Vlade Kosova dovesti do enormnih povećanja cijene strujnih tarifa.

"Minimum oko 30 odsto, ali prema našim procjenama, povećanje cijene struje može biti i do 50 odsto ako to ne bude pokriveno subvencijama od strane države", navode iz civilnog društva.

Nadležni naglašavaju da je najbolje rješenje maksimalna ušteda.