Portparol Vlade Kosova

Portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu izjavio je da će se na sastanku premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića 18. avgusta u Briselu razgovarati o "elementima sporazuma sa Srbijom sa međusobnim priznanjem u središtu" i o najnovijim dešavanjima na Kosovu, prenosi Dukagjini.

On je rekao da su odluke Vlade Kosova o registarskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima u skladu sa kosovskim zakonom, o čemu se "i sama Srbija ranije saglasila".

Povodom odlaganja odluke o reciprocitetu prema Srbiji, on je rekao da je Kosovo sprovođenje odložilo za nekoliko dana od prvobitnog roka budući da je to dogovoreno sa partnerskim državama jer je "na sjeveru bila divlja kampanja dezinformacija".

Kada je riječ o 1. septembru i primjeni odluka Vlade Kosova, Kryeziu je rekao da bezbjednosne institucije već obavljaju pripreme za sprovođenje takve odluke za koju su, dodaje, ovlašćene.

"Očekujemo da će od 1. septembra biti sprovedene sve odluke koje mogu da sprovedu naši carinici", naveo je Kryeziu.

Na pitanje kako će biti 1. septembra i da li će biti barikada i razvoja događaja kao 31. jula, on je rekao da 31. jula barikade nisu organizovali lokalni Srbi.

Kryeziu je naveo da je osim umješanosti kriminalnih grupa, jasno da je Srbija umješana u takva dešavanja.

Izvor: Kosovo Online/Dukagjini