Plagijati veoma prisutni

Ministarka prosvete Arberie Nagavci reagovala je povodom plagijata na Univerzitetu u Prištini i poručila da stanje na Univerzitetu nije dobro i da se to odrazilo na rangiranje na prestižnoj listi "Webometrics" na kojoj ova ustanova zauzima 3.031 mjesto.

"Sa zabrinutošću sam primila obavještenja za provjeru slučajeva plagijata od strane akademskog osoblja Univerziteta u Prištini", navela je ona na Facebooku.

Dodala je, iako se plagijat smatra najozbiljnijim oblikom kršenja akademske etike, svijesna da je rješavanje prijava plagijata veoma izazovno.

Ona je pozdravila razmatranje slučajeva od strane univerzitetskog Etičkog savjeta, ali je istakla da izrečene mjere suspenzije od mentorstva diplomskih radova nisu adekvatne. Najavila da će se obratiti Savjetu univerziteta sa zahtjevom da se svi organi ozbiljno pozabave ovim i sličnim slučajevima.

"Novim nacrtom zakona o visokom obrazovanju koji će uskoro biti u javnoj raspravi, predvidjeli smo posebne mjere za sprečavanje svih oblika narušavanja akademskog integriteta, kroz formiranje Etičkog odbora na centralnom nivou, kao i obaveza da sve visokoškolske ustanove imaju etičke savjete", poručila je Nagavci.

Izvor: Kosovo Online