Mišljenje analitičara

Jučerašnji sastanak u SAD, američkog državnog sekretara Antoniya Blinkena i lidera Kosova, stručnjaci za međunarodne odnose i politički analitičari ocjenjuju veoma pozitivnim. Kažu da su sa ovog sastanka SAD dale jasnu poruku u vezi sa prekidom dijaloga sa Srbijom, uz obostrano priznanje i ubrzanje evroatlantskih integracija Kosova.

Sastanak za zajedničkim stolom u Vašingtonu, između američkog državnog sekretara Antoniya Blinkena, predsjednice Vjose Osmani i premijera Kosova Albina Kurtija, ocenjuje se kao pozitivan sastanak, u trenutku kada je bilo sumnje u razvoj takvog sastanka.

Politički analitičar Artan Muhaxhiri kaže da je ovaj sastanak bio veoma dobrodošao i pozitivan, iako je, prema njegovim riječima, malo kasnio.

"Ovakvi sastanci je trebalo da se održavaju mnogo ranije i češće. Međutim, svi treba da budemo srećni što je do sastanka došlo, jer je svaki susret rukovodstva Kosova sa američkim liderima je progresivan korak ka jačanju naših odnosa“, rekao je on.

Na sastanku je razgovarano i o značaju nastavka i zaključivanja dijaloga Kosovo-Srbija, uz obostrano priznanje. S tim u vezi, analitičar Muhaxhiri kaže da su SAD možda imale zahtjeve za Kosovo.

"Možemo pretpostaviti da je sekretar Blinken zamolio i predsjednicu Osmani i premijera Kurtija da budu što konstruktivniji u postizanju sporazuma sa Srbijom i da promjene dinamiku dosadašnjeg dijaloga, koji je veoma spor i ne daje nadu da će sa Srbijom može da se postigne konačan dogovor“, rekao je Muhaxhiri.

Univerzitetski profesor Dritero Arifi jučerašnji sastanak u Vašingtonu ocjenjuje veoma pozitivnim. On kaže da su SAD, pored jasnih poruka u vezi sa dijalogom, koji mora biti zaključen konačnim sporazumom i obostranim priznavanjem Kosova i Srbije, dale i snažnu poruku u pogledu podrške Kosovu evroatlantskim integracijama.

"Ovo je nešto novo što pokazuje da su SAD zainteresovane da osim toga da Kosovo bude priznato od strane Srbije, da se ubrzaju evroatlantske integracije Kosova u EU i NATO. Ovo je moćna i diplomatska izjava SAD, koja na neki način favorizuje Kosovo, ali istovremeno Kosovo mora da shvati da ima obaveze koje mora da ispuni prema svojim građanima i partnerima“, rekao je Arifi.

Sastanak Blinken-Osmani-Kurti, koji je bio prvi na ovom nivou, pozitivno ocjenjuju i drugi stručnjaci za međunarodne odnose.