Niz nacrta zakona na čekanju

Ljetnja pauza u radu Skupštine Kosova počeće sredinom avgusta, a poslanici će za sobom će ostaviti niz nacrta zakona u proceduri, među njima i onaj o minimalnoj zaradi, kao i o Birou o verifikaciji i oduzimanju neopravdano stečene imovine, prenosi Koha.

U postupku razmatranja, Skupština ima više prijedloga zakona iz prošle godine nego od ove godine. U proceduri je i dalje 39 prijedloga zakona pokrenutih prošle godine.

Očekuje se da će poslanički odmor dodatno odložiti razmatranje nekih važnih nacrta zakona. Prema važećem Pravilniku, jesenja sjednica mora da počne drugog ponedjeljka u septembru.

Nacrtom zakona o minimalnoj zaradi, Vlada, kako se očekuje, neće se baviti najmanje do sredine septembra, kao ni Prijedlogom zakona o oduzimanju neopravdano stečene imovine.

U Skupštini ima prijedloga zakona koji na usvajanje čekaju više od godinu dana, kao što je slučaj sa Prijedlogom zakona o službenim praznicima, koji i dalje luta od sjednice do sjednice. Više od polovine nacrta zakona koji su na čekanju je prekoračilo sve proceduralne rokove za razmatranje.

Isto tako, Poslovnik o radu Skupštine čeka na usvajanje u drugom čitanju.

Od početka prolećnog zasjedanja do sada, Skupština je usvojila 55 prijedloga zakona, a u proceduri je ukupno 61.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore