Velika briga za građane

Uslovi rada, zdravstvena politika i plate neki su od razloga zašto kosovski ljekari iz dana u dan odlaze da traže posao u različitim zemljama Evrope i šire. Predsjednik Unije ljekara Kosova Tevide Imeri izjavila je za Telegrafi da je odlazak ljekara velika briga sve vidljivija u posljednje vrijeme, ali i da političari ne koriste usluge u javnim uzdravstvenim ustanovama zbog čega im zdravstvo nije prioritet.

"To je fenomen koji nas prati godinama i u posljednje vrijeme su bjekstva sve vidljivija i možda su počeli da gube nadu u bolje zdravstvo, u zdravstvo koje bi bilo prioritet vlade, ali kako se čini, postoji veliko razočarenje među zdravstvenim radnicima, među ljekarima, ali i među medicinskim sestrama, jer osim ljekara odlaze i medicinske sestre", rekla je ona.

Prema njenim riječima, ljekari koji odlaze iz zemlje su oni koji imaju visoke prosječne ocjene, biraju i države i to je, kaže ona, veoma bolno za građane Kosova.

Ona je dodala da ljekari, ne samo da bježe i odlaze sa Kosova, već napuštaju javne ustanove i prelaze u privatne ustanove.

"Svjedoci ste da ljekari, osim što bježe, napuštaju javne ustanove i prelaze u privatne ustanove i to je velika briga za nas kao Sindikat, jer brinemo i za građane i za zdravlje građana. Svakodnevno ih gledate kroz medije i direktno vidimo kako napuštaju javne ustanove i odlaze u privatne ustanove", kazala je ona.

Ona je rekla da postoji niz pitanja zbog kojih su ljekari nezadovoljni uslovima rada koje imaju u javnim institucijama na Kosovu, i da nisu u pitanju samo plate, već postoje i druge stvari koje teraju ljekara ili zdravstvene radnike da napuste zemlju ili odu u privatne ustanove. Ona podsjeća da zdravstveni radnici nemaju zaštitu na radu i da su često napadani i prebijani.

Imeri smatra da su postojeći problemi zato što "kreatori politike to nisu uzeli kao prioritet, jer oni lično ne koriste usluge u javnim institucijama".

"Mislim da je u tome ceo problem. Ministar zdravlja, koji je nedavno bio na intervenciji, primjetio je uslove u kojima radnici rade i djelovao je veoma razočarano, i vjerujem da će  ministar razmisliti nakon skandalozne situacije koju je video u Kliničkom centru, na hirurgiji", istakla je Imeri i dodala da je ovo posljednji put da se razmisli i spreči odlazak ljekara iz zemlje.

Ona je naglasila da je skoro nemoguće vratiti ljekare, ali Kosovo mora da zaustavi one koji žele da odu.

"Nemojte mi reći da je nemoguće vratiti ljekare, neka zaustave one koji žele da odu. Vlada bi trebalo da zdravlje jednom zauvijek stavi kao prioritet i da prilagodi Zakon o platama, donese Zakon o zdravstvenom osiguranju i radu o uslovima rada i osiguranju zdravstvenih radnika. Nakon što se svaki zdravstveni radnik osjeti omalovaženim od vlasti, tako što je postao političar, pa omalovaženim od građanina", rekla je ona.

Imeri je navela da je više od 200 ljekara otišlo sa Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi