Fenomen

Sociolog Bleona Kurteshi smatra da se u društvu na Kosovu veliča institucija braka, a da se razvod smatra štetnim činom i da su žene koje se odluče na razvod stigmatizovane, prenosi Koha.

Razvod, kako navodi, nije fenomen kosovskog društva, a disfunkcionalan brak bi trebalo smatrati problemom.

"Često čujemo da žene trpe nasilje zbog djece, porodice i kruga stigmatizacije. Oni to trpe jer je stigma prevelika. Bez greške su primorane da se ne razvode. Ima i žena koje se ne usuđuju da se razvedu. Bilo je slučajeva ubistava žena i nakon razvoda", izjavila je Kurteshi za KTV.

Prema njenim riječima, u nesrećnom braku razvod je jedino rješenje i to je za djete bolje nego da odrasta u toksičnom okruženju.

"Djetetu je bolje da mu se roditelji razvedu, nego da odrasta u toksičnom okruženju, gdje roditelji nisu u dobrim odnosima. Postoji nedostatak samosvesti, za koju se smatra da negativno utiče na postignuća djeteta. Žene u našoj zemlji rijetko nasleđuju imovinu. Ako su negdje vjenčani, ne dobijaju imovinu u očevoj kući. Ljudi ne shvataju dužnosti i odgovornosti kada stupe u brak. Strukturiran je sa pravilima. Ovo je oblik organizacije. Brak je oblik ugovora, koga treba raskinuti kada obe strane nemaju koristi od njega", rekla je ona.

Besarta Breznica iz Ženske mreže Kosova rekla je da se razvodi dešavaju svuda, a među uzrocima je i nasilje u porodici. Ona je rekla da su od januara ove godine do juna policiji prijavljena 1.232 slučaja nasilja u porodici.

"Ovo nisu stvarni brojevi, vjerujemo su oni viši. Prošle godine smo imali preko 2.000 slučajeva, a sve je više prijava nasilja u porodici zbog pandemije. Žene su posljednjih godina svijesnije svojih prava. Nije u redu živjeti u strašnom i nasilnom okruženju, niti u porodici koja ima djecu i zahtjeva razvoj. Parovi na Kosovu ne žele da žive u nesrećnom braku", rekla je ona.

Breznica je dodala da je albansko društvo patrijarhalno, dodajući da žene imaju predrasude o svemu, a kako kaže, pozitivno je što se danas na brak ne gleda kao na zajednicu za produženje vrste.

"Žene se osuđuju na svakom koraku. Kada se govori o nasilju u porodici smatra se da je žena kriva. Ti koji to rade dolaze iz patrijarhalnog društva koje stavlja muškarce na pijedestal. Nesumnjivo, čak i žene koje žive u takvom krugu često ne mogu da misle drugačije", dodala je Breznica.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha ditore