Pesimista

Ekspert za spoljnu politiku Edward Joseph rekao je da dijalog Kosova i Srbije neće uspjeti sve dok u Evropskoj uniji postoji pet zemalja koje ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu.

Joseph je u intervju za Geopost rekao da ne vjeruje da će dijalog Beograda i Prištine uspjeti.

"To nije zato što Miroslav Lajčak ne pokušava. Trudi se, veoma je spreman i razumije problem. Srbija nema interes da rješava ovaj problem dijaloga. I iluzija je vjerovati da će Srbija u nekom trenutku dijaloga stići do priznanja. Neće stići. Razlog zašto to neće biti je zato što pet zemalja EU ne priznaju Kosovo. Zbog toga dijalog ne može da funkcioniše. To ne može da funkcioniše jer sve dok oni ne priznaju Kosovo, Srbija ne mora da prizna Kosovo. Srbija koju poznajemo ne želi da prizna Kosovo. Aktivno je neprijateljski nastrojena prema Kosovu", rekao je on i dodao i da je inicijativa "Otvoreni Balkan" još jedna iluzija koja daje legitimitet Aleksandru Vučiću, ali ništa ne mijenja u njegovoj politici.

Joseph navodi da je Vučić saveznik Putina što je, kako tvrdi, demonstrirao i "prije napada Rusije na Ukrajinu". Kako je rekao Putinu odgovara trenutna situacija na Balkanu jer, održavajući postojeće pokušava da stvori nove tenzije.

"Podrška Evropskoj uniji opada. On to može da upotrebi kao primjer, u njegovim očima, neuspjelog projekta, propale Evropske unije, kao što pokušava da iskoristi i demonstrira u Ukrajini. I osim toga ima koristi zadržavajući ovaj region na ovaj način. On ima saveznika koji mu pomaže da realizuje agendu i taj saveznik je u Srbiji, on je predsednik Aleksandar Vučić koji je to pokazao i prije invazije. Ali sada jasno vidimo rusku okupaciju, da je on partner Vladimira Putina u istoj agendi držanja ovog regiona podeljenog i pokušaja da podjeli Evropu", tvrdi Joseph.