Stručnjak za bezbjednost

Stručnjak za bezbjednost Nuredin Ibishi rekao su dojave o postavljenim bombama na Kosovu alarm koji institucije treba ozbiljno da ih shvate, ali i naveo da su one oblik specijalnog i hibridnog ratovanja iz do sada neidentifikovanih krugova, uz postojanje tendencije ruskog miješanja na Balkanu, prenosi Ekonomija onlajn

Ibishi smatra da treba povećati brigu i budnost zbog stalnih prijetnji koje su sve brojnije ne samo na Kosovu već i na većem dijelu Balkana, uključujući Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

"Zabrinjava jer je juče stiglo dosta pretnji za pojedine školske objeket, ali i po drugi put za aerodrom, putem mejlova. Pored stalnih pretnji i opasnosti koje dolaze iz Rusije poslije rata u Ukrajini, tendencija da se ruska geostrategija miješa na Balkanu, ovo pokazuje novi oblik specijalnog ratovanja i hibridnog ratovanja na Kosovu iz do sada neidentifikovanih regiona", rekao je Ibishi.

Ibishi navodi da je najveći hendikep to što Kosovo nije član međunarodnih bezbjednosnih organizacija poput Evropola i Interpola, a što bi pomoglo u otkrivanju adresa sa kojih se šalju preteće poruke.

"Treba povećati nivo međuinstitucionalne saradnje i bezbjednosti, ali i sa zemljama u regionu, kako evropskim, tako i međunarodnim. Hendikep je što još nismo članovi međunarodnih bezbjednosnih organizacija, Evropola i Interpola, i to predstavlja veliku poteškoću u razmeni informacija i otkrivanju adresa odakle te pretnje dolaze, kako se pretpostavlja, spolja", naveo je Ibishi.

On je rekao da bi te pretnje mogle biti upozorenje na napad na servere kosovskih institucija i zato ističe važnost zaštite i prevencije.

„Moramo to da shvatimo veoma ozbiljno u budućnosti jer bi te prijetnje mogle da dolaze od hakera, ali je moguće i iz nekih obavještajnih centara koji su želeli da izazovu paniku među građanima, a da institucije učine nesigurnim. Ovo je takođe upozorenje na napad na državne servere i moramo ozbiljno da shvatimo pitanje zaštite i prevencije od ove pojave", rekao je Ibishi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online