Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi izjavio je da će energetski sporazum Kosova i Srbije biti zasnovan na Briselskom sporazumu.

On je na svom Facebooku napisao da je Kosovo veoma blizu završetka sporazuma o početku primjene energetskog vodiča, koji ima za cilj da popravi probleme snabdjevanja i plaćanja energije u četiri opštine na sjeveru Kosova.

Prema njegovim riječima, to je problem koji su stvorile, održavale i nasljedile sve prethodne vlade.

"Svaki eventualni dogovor Kosova i Srbije po pitanju energetike, neće promjeniti ni jedan zarez onoga što je već dogovoreno u Briselu 2013. i 2015. U ime Kosova pregovara samo Vlada Republike Kosovo. Sastanak predstavnika KEDS-a i srpske strane, organizovan u Istanbulu 9. juna, imao je samo za cilj da se obezbjede garancije za četiri usluge ugovorene 2015. godine, ugradnju brojila za energiju, održavanje brojila, naplatu", rekao je on.

Dodao je da su naredni dani kritični za finalizaciju sporazuma za početak implementacije energetskog vodiča, jer tada, rekao je on, može doći do kampanja dezinformacija koje imaju za cilj da naruše proces i održe problem.



Izvor: Kosovo Online