Politički analitičar

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu izjavio je da bi se prijedlog o primjeni Zajednice srpskih opština, za koji je izvjestilac Evropskog parlamenta Viola von Cramon kazala da Vlada Kosova ima pripremljen, najviše odnosio na nadležnost koju bi ZSO imala.

On je kazao da Vlada Kosova treba da iznese svoj prijedlog o formiranju Zajednice srpskih opština, jer je ona ta koja je odbila Sporazum koji je u Briselu potpisan 2013. godine.

„ZSO je zamišljena kao trampa za priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije. Kolike će biti kompentencije te Zajednice je stvar dogovora između dve strane. Jasno je da Vlada Kosova i Vlada Srbije treba da daju svoje prijedloge. Pošto jedan prijedlog koji je potpisan u Briselu nije prihvaćen u Ustavnom Sudu Kosova, sada je na potezu Vlada Kosova koja treba izaći sa predlogom koji bi bio prihvatiljiv za nju, a kojeg bi onda negocirala sa Vladom Srbije“, rekao je on za Kosovo onlajn.

Spahiu je istakao da bi razlika u prijedlogu Vlade Kosova o ZSO i Sporazuma o ZSO bila u obimu izvršne vlasti.

„Recimo prostorno planiranje, hoće li ga biti ili ne... Sve je stvar dogovora između dvije strane“, kazao je Spahiu.

Kako je dodao, Vlada Kosova će insistirati da nadležnosti ZSO budu što manje, a srpska vlada da bude što veća. U svakom slučaju, treba doći do kompromisa.

On je podsjetio da su izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak i  specijalni izaslanik SAD za dijalog Gabriel Escobar rekli da ZSO neće i ne može biti kao RS (entitet u Bosni i Hercegovini).

Istakao je da je izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola von Cramon u pravu kada kaže da nije mudro odbijati formiranje ZSO.

„Kosovo traži priznanje od strane Srbije, a pravo Srbije je da postavlja uslove za to priznanje. Nije mudro ignorisati zahtjeve onoga od kojih nešto tražiš“, kazao je on.

Povodom izjave Von Cramon koja je istakla da je razočarana prijavom Kosova za članstvo u Savjet Evrope, Spahiu kaže da se ta njena izjava odnosila na političku strategiju Kosova.

„Von Cramon nije kritikovala Kosovo što želi da bude član Savjeta Evrope, već je kritikovala to kao političku strategiju. Rekla je da Kosovo prvo treba da obezbjedi glasove, jer ne znači da će predstavnici zemalja u Savjetu Evrope koji su priznali Kosovo i glasati za prijem Kosova, jer tu su prisutni predstavnici raznih stranaka, desničarskih i ljevičarskih koji mogu glasati protiv“, kazao je on i dodao da institucije Kosova prvo treba da obezbjede dovoljan broj glasova za članstvo.

„Prvo treba razgovarati, lobirati i obezbjediti glasove, pa onda aplicirati. A kosovske institucije su uspavane po tom pitanju, misle da će glasovi za članstvo pasti sa neba“, kazao je on.

Kako je kazao, ako Kosovo želi da bude dio Savjeta Evrope, mora da poštuje sudske odluke i sprovede ih, što se odnosi i na vraćanje imovine manastiru Visoki Dečani.

Izvor: Kosovo Online