Migracija?

Koordinatorka za ljudska prava u Ministarstvu obrazovanja Merita Jonuzi kazala je da je sto učenika prošle godine napustilo osnovnu školu, dok je čak 900 učenika srednjih škola na Kosovu prekinulo obrazovanje, prenosi Koha.

"Oko sto, ili 1,05 odsto, đaka napustilo je obavezno obrazovanje, od 1. do 9. razreda. Imamo veliki broj đaka koji napuštaju obrazovanje u višem srednjem obrazovanju. Sada bilježimo pad u odnosu na prethodne godine, ali smo zabrinuti, jer zakon na snazi, a posebno u obaveznom obrazovanju, nalaže da sva djeca budu u školskim klupama. Imamo oko 900 učenika koji su napustili školu u višem srednjem obrazovanju. Srednjoškolska edukacija nije obavezna, ali naš fokus je da se na terenu radi na prevenciji", rekla je ona.

Jonuzi ističe da su društveni i ekonomski faktori glavni koji utiču na napuštanje škole. Ali, ovo se mijenja u zavisnosti od opština na Kosovu.

"Postoje i individualni, porodični faktori ali glavni problem napuštanja je uglavnom ekonomski i društveni faktor, ponekad i kulturni. Najviše napuštanja škole imamo u velikim opštinama. Među njima su Đakovica, Peć, Prizren, Mališevo, Vučitrn, Priština", dodala je ona.

Pored napuštanja škola, veliki broj izostanaka je problem. Šef preduniverzitetskog kolegijuma u ​​Asocijaciji kosovskih opština Samir Shahini kaže da je od pandemije bilo teškoća da se učenici vrate u normalu.

"I dalje imamo mnogo slučajeva da učenici i dalje ne pronalaze potrebne adaptacije za povratak u obrazovni sistem i ima mnogo nedostataka. Mislim da kao fenomen još uvijek imamo mnogo problema sa višestrukim nestašicama, a ne sa totalnim nestašicama“, naveo je Shahini.

Kako je dodao, sve je manje đaka u školama na Kosovu, razlog tome su i migracije.

"Glavni razlog napuštanja je uglavnom odlazak sa Kosova. Od prošle godine imamo 12.000 učenika manje u sistemu preduniverzitetskog obrazovanja na Kosovu, što je veoma alarmantno. Glavni faktor ostaje opadajući natalitet u našoj zemlji. Drugi faktor je migracija", kazao je Shahini.