Stav analitičara

Proslavljanje Dana Evrope kao zvaničnog praznika na Kosovu stručnjaci smatraju pogrešnim i nepotrebnim i navode da bi obilježavanje ovog dana institucije u zemlji trebalo da obilježe uz određene aktivnosti i praktičan rad za proces integracije, prenosi Ekonomia onlajn.

Arbnor Sadiku kaže da 9. maj kao Dan Evrope ne bi trebalo da bude praznik na Kosovu, već da bi trebalo da se obilježava raznim aktivnostima, kao što to rade zemlje članice EU.

"Dan Evrope je predviđen da bude praznik na Kosovu u vrijeme donošenja Ustava. Radna grupa je mislila da ćemo biti lojalni Evropskoj uniji tako što ćemo promovisati i slaviti više od samih zemalja članica EU. Ovaj datum je više puta pominjan, ali se mora stalno govoriti da mora da se mijenja, jer Kosovo može da proslavi Dan Evrope samo radom", kaže Sadiku.

Prema njegovim riječima, evropski kontekst promocija ljudskih prava i poštovanje manjina su najbolji načini da se obilježi ovaj dan, dobar za promociju i obilježavanje Dana Evrope.

"Ovaj datum bi trebalo da se promjeni u kalendaru praznika i da bude normalan radni dan kao i ostali dani", rekao je on.

Uvrštavanje 9. maja na listu zvaničnih praznika univerzitetski profesor Dorajet Imeri smatra pogrešnim i nepotrebnim.

Prema njegovim riječima, to dokazuje i neozbiljnost kosovskih institucija u donošenju zakona. I on smatra da bi bilo dobro da se obilježava nekom aktivnošću ili pravim dostignućem.

Pored toga, Imeri kaže da bi obilježavanje ovog dana trebalo da bude refleksija na proces integracije i afirmaciju evropskih vrijednosti.

"U početku to ne bi trebalo da bude dan odmora, već treba da bude dan razmišljanja da se ogleda gdje se nalazimo u procesu integracija, ali ne samo kao proces integracije u političkom karakteru već u afirmaciji evropskih vrijednosti, tj. demokratskog društva i odgovornog upravljanja planom ekonomskog razvoja i blagostanja, odnosno uzimajući u obzir evropske modele razvoja društva, a ne njihovih praznika", ocjenio je Imeri.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online