Promovisanje slobodnog kretanja

Na Kosovu se danas obilježava 9. maj kao Dan Evrope, u znak sećanja na početak stvaranja Evropske unije (EU).

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sjećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Schumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Deklaracija je bila prijedlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Njemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.

Prijedlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.

Na osnovu Zakona o službenim praznicima na Kosovu danas je neradni dan za zaposlene u lokalnim i centralnim institucijama, danas ne rade škole ni univerziteti.

Opština Priština saopštila je da će danas, 9. maja, od 9 do 17 časova, biti zatvorene dvije ulice u centru grada, zbog kako su naveli planiranih aktivnosti koje će se održati povodom "Dana Evrope".

Naime, kako je saopšteno iz uprave grada cilj je promovisanje slobodnog kretanja, zbog čega se pozivaju građani da se pridruže ovoj inicijativi i izađu u šetnju biciklom, skuterom ili peške.