Nema političke stabilnosti

Visok nivo korupcije plaši potencijalne investitore da svoj kapital ulože na Kosovu. Problem predstavlja i dijalog sa Srbijom, kao i nepriznavanje nazavisnosti od strane pet zemalja članica Evropske unije, smatraju bivši šef Carine Naim Huruglica i bivši dekan Ekonomskog fakulteta Musa Limani, prenosi Ekonomija onlajn.

Huruglica smatra da sam uvid u statistiku može da odvrati strane investitore. Kako dodaje, iako Vlada stvara uslove za privlačenje stranih investicija, treba raditi na reformi politike i javne uprave kako bi Kosovo postalo pogodno mjesto za ulaganje.

"Jedan od glavnih faktora za dolazak stranih investitora u neku zemlju je borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i sigurno okruženje za investitore. Mislim da je Vlada dala znake da radi ovaj posao i zapravo Kosovo sada ima bolji imidž na međunarodnoj sceni nego što je to bilo u prošlosti. Međunarodni mediji su Kosovo uvijek predstavljali kao zemlju koja, ne samo da je u sukobu, već ima kriminal, korupciju i nema dobar ambijena za ulaganja", kazao je on.

Huruglica je dodao da je Vlada preduzela prve korake, ali da mora da nastavi da radi na reformamam politike i javne uprave, ali i da investicije koči i dijalog bez epiloga sa Srbijom i nepriznavanje nezavisnosti od pet zemalja Evropske unije.

"Ovo nije dovoljno sve dok imamo otvoren problem sa Srbijom. Nepriznavanje od strane Srbije, pa čak i od pet zemalja Evropske unije otežava dolazak i investicije stranih kompanija, jer žele da vide da li će budućnost Kosova biti sigurna u smislu potpuno formirane države", kazao je on.

On je naveo da su na Kosovu poreske stope najniže u Evropi, što može da podstakne ulaganja.

"Kosovo je jedina zemlja u Evropi koja ne obračunava porez na dividende. Dividenda je dobit akcionara. Što se tiče normi, imamo sporazume o slobodnoj trgovini sa zemljama Evropske unije, sa zemljama CEFTA koji omogućavaju izvoz bez obaveza. Kosovo je rangirano negde na 40-45. mjestu Svjetske banke da posluje veoma dobro, na dosta je visokoj poziciji, ali ipak nedovoljno. Moramo da radimo non-stopi na reformama koje poboljšavaju životnu sredinu", kazao je on.

Bivši dekan Ekonomskog fakulteta Musa Limani kaže da investitorima treba obezbjediti infrastrukturu, boriti se protiv neformalne ekonomije i korupcije, što kako ističe, nisu obezbjedile ni prethodne ni sadašnja vlada.

"Normalno, ako nema političke stabilnosti, ekonomska stabilnost posebno utiče na privlačenje stranih direktnih investicija i posebno albanske dijaspore. Ovde imamo nedostatak jer ni prethodne vlade, ni sadašnja vlast nisu stvorile uslove za privlačenje stranih direktnih investicija, a posebno dijaspore. Vlada mora da stvori uslove. Jedna od njih bi trebalo da bude garantovanje njihovog kapitala, zatim oslobađanje od tereta fiskalne politike, počev od PDV-a, carine ili poreza na zarade. Da obezbjedimo infrastrukturu, pa da se borimo protiv sive ekonomije i korupcije", kazao je Limani.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online