Po nižoj cijeni od uvozne

Kosovska energetska korporacija (KEK) u saopštenju za javnost pojasnila ja da struju izvozi kada postoji višak, koji se javlja uglavnom u kasnim noćnim satima, prenosi Koha.

Kako dodaju iz KEK, struja se prvenstveno izvozi Albanskoj energetskoj korporaciji (KESH), dok se ostatak plasira na tržište preko trgovaca licenciranih od strane Regulatorne kancelarije za energiju (ERO).

"Višak se obično prikazuje (noću) u vremenskom intervalu od 01 do 07 sati, eventualno do 09 (rijetko). Na osnovu internih procedura, KEK prvobitno prijavljuje proizvodnju električne energije za lokalnu potrošnju, odnosno za potrebe potrošnje Univerzalnog servisa kao i pokriće gubitaka. Kao rezultat toga, u slučajevima kada se pojave viškovi, oni se prvobitno nude KESH (razmjena), a ostatak energije (ako ostane), a zatim se plasira na tržište preko trgovaca licenciranih od strane RUE", objasnio je KEK.

Kako navode iz kompanije, energija se izvozi po nižoj cijeni nego kada se uvozi.

"Obavještavamo vas da je uvozna cijena električne energije obično veća u odnosu na izvoznu cijenu električne energije, iz razloga što se potreba za uvozom električne energije javlja u vršnim trenucima ili u vrijeme maksimalne potrošnje (dan), tj. kada postoji nedostatak lokalne struje ali i u zemljama regiona i šire. Dok se izvoz električne energije iz KEK obično realizuje kada postoji višak električne energije i obično se obavlja noću. Vrijedi napomenuti da tokom noći, pored viškova lokalne struje, postoje i viškovi u zemljama regiona i šire", dodaje se u saopštenju.

Saopštenje KEK usljedilo je nakon pisanja medija da je ta koorporacija kupovala električnu energiju od kompanije GEN sa sjedištem u Beogradu u iznosu od 4,2 miliona eura u decembru 2021. i januaru 2022. godine, dok je istoj kompaniji prodao energiju za oko 105 hiljada eura.

Kompanija GEN u centru je skandala o pranju novca u Sloveniji, u koju se sumnja da je umješan i ambasador Kosova u Hrvatskoj Martin Berishaj, koji je negirao bilo kakve optužbe.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore