Optužbe Ministarstva pravde

Ministarstvo pravde iznelo je ozbiljne optužbe na račun Specijalnog tužilaštva Kosova navodeći da vrši propagandu i manipulaciju u slučaju Astrita Deharija, bivšeg aktiviste Pokreta Samoopredjeljenja, koji je pronađen mrtav 5. novembra 2016. godine u zatvoru u Prizrenu, prenosi Koha.

Ministarstvo pravde je u saopštenju navelo da to tužilaštvo manipuliše objavljivanjem djelimičnih zaključaka dopunskog vještačenja Švicarskog instituta i da "pokušava da ubije utvrđivanje pravde".

Specijalno tužilaštvo je u utorak saopštilo da je 1. aprila primilo izvještaj Instituta za sudsku medicinu u Lozani, u Švicarskoj, u vezi sa slučajem Astrit Dehari u kome se navodi se da "DNK analiza, sa predmeta koji su bili u kontaktu sa Deharijem, u trenucima blizu smrti (žilet, olovka pričvršćena za pertlu i komad metala) nije pokazivala drugi DNK profil, osim profila Deharija".

Takođe, u izvještaju se, prema navodima Specijalnog tužilaštva, kaže da su dodatne toksikološke analize periferne krvi Deharija pokazale prisustvo kofeina, a ne etanola.

"Građanski pozivi 'Pravda za Astrita', pozivi su na trijumf pravde. Pravda mora biti potpuna, nikako manjkava. Jasno, nikako zbunjujuće. Tačno, u potpunim istraživanjima koje treba sprovesti i sa naučnom ekspertizom. Slučaj Astrit Dehari šokirao je svakog građanina Republike Kosovo, svi smo svjedoci, od kada je stigla vijest da Astrit Dehari više nije živ, niz implikacija institucija, bilo pravde, bilo medija tadašnja vlada 'napala da trubi samoubistvo Astrita Deharija'", kažu u Ministarstvu pravde.

Navode da je Specijalno tužilaštvo, nakon dobijanja dodatnog vještačenja, "potrčalo da jednostrano propagira rezultat ovog izvještaja, putem saopštenja, koji svjedoči o značajnim intelektualnim nedostacima, potpunom nedostatku naučnih saznanja, potpuno nestručnom zlonamjernom jeziku".
 
"Razočarani smo ovim pristupom! I prije nego što je porodica Astrita Deharija prihvatila izvještaj Švicarskog instituta, Specijalno tužilaštvo objavljuje dva zaključka, a ne pet koliko ih je ukupno", kaže se u reagovanju Ministarstva pravde.

Ministarstvo je saopštilo da nije bilo potrebe za žurbom sa saopštenjem Specijalnog tužilaštva.

"Kome doprinosi takva manipulacija, gdje se objavljuju djelimični zaključci? Kako pravosuđe može biti toliko pristrasno i selektivno, a posebno tijelo kao što je tužilaštvo, koje ne smije da zanemari nijednu istragu koja se vodi u bilo kom konkretnom slučaju. Astrit Dehari je umro od strane države. Neodgovornost državnih organa je takođe proizvela ovu strašnu situaciju. Neodgovornost organa, ovaj slučaj Specijalnog tužilaštva, ima tendenciju da ubije razjašnjenje pravde", saopštilo je Ministarstvo pravde.

U Ministarstvu su naglasili da, uprkos preprekama koje nameću razni pojedinci ili grupe, koji i dalje pokušavaju da spriječe rješavanje slučaja Dehari, oni ne mogu u potpunosti da ospore pravdu.

Nakon optužbi na račun Specijalnog tužilaštva, Ministarstvo pravde je saopštilo da će u okviru svojih nadležnosti "preduzeti svaki korak, svaku akciju na jačanju pravosudnog sistema s jedne strane i odgovoriće na svaki zahtjev za punu pravdu za Astrita Deharija".

Aktivista Pokreta Samoopredjeljenje Astrit Dehari pronađen je mrtav u zatvorskoj ćeliji u Prizrenu 5. novembra 2016. godine, gdje je bio zatvoren zbog sumnje da je napao zgradu Skupštine Kosova, zajedno sa još nekoliko aktivista.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore