Stručnjak za bezbjednost

Stručnjak za bezbjednost Bejtush Gashi rekao je Policija Kosova najstarija u regionu i da su neophodne velike reforme jer ih je vlada "zanemarile". Dodao je i da su hibridni rat i sajber prijetnje najveći bezbjednosni izazovi na Kosovu, prenosi Koha.

"Po starosnoj dobi, Policija Kosova je najstarija u regionu. To znači da postoji potreba za reformom. Godinama nije doneta nijedna odluka izvršne vlasti za policiju, za zdravstveno osiguranje ili prevremenu penziju“, rekao je Gashi.

Za srpske policajce koji su učestvovali na sjednici Savjeta bezbjednosti Srbije, Gashi kaže da bi trebalo da odgovaraju ukoliko su prekršili zakon.

On je naglasio da hibridni rat, koji uključuje sajber napade, stvara opštu nesigurnost zbpg širenja dezinformacija. To je, kako navodi, glavni bezbjednosni izazov na Kosovu.

"Trenutno je to hibridni rat, sajber prijetnje, pošto je Kosovo meta sajber napada i stvaranja opšte nesigurnosti, kroz nemogućnost da institucije imaju pristup i kontrolu informacija koje se šire građanima. Uspjeli su preko portala koji nemaju adresu da stvore kolektivnu paniku“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore