Premijer Kosova

Premijer Albin Kurti izjavio je sjednici parlamenta da je intevencija NATO na Kosovu 1999. godine bila iz humanitarnih razloga kako bi se zaustavilo istrebljenje Albanaca, prenosi Koha.

On je naveo koju je štetu Kosovo pretrpjelo tokom rata i istakao da još uvijek nema pravde ni za koga.

Ponovio je da je vrijeme da Kosovo uđe u NATO, jer im je danas Alijansa i dalje potrebna.

Kurti je poslanicima rekao da Srbija koristi rat u Ukrajini da se pridruži Rusiji i pogrešno tumači intervenciju NATO na Kosovu.

Najveće dostignuće je, kako kaže Kurti, to što je Kosovo u najtežem vremenu na svojoj strani imalo političare poput Madeleine Albright, Billa Clintona, Tonyja Blaira...

Naveo je da sukob u Ukrajini potvrđuje da je intervencija NATO na Kosovu bila ispravna.

"Dvedeset tri godine nakon intervencije, Srbija se ne izvinjava niti želi da prizna šta je uradila i zajedno sa Rusijom pogrešno tumače intervenciju NATO na Kosovu kako bi opravdali svoje hegemonističke težnje. NATO je intervenisao na Kosovu iz humanitarnih razloga, kako bi spasio narod od istrebljenja", poručio je Kurti.

Šefica poslaničke grupe Samoopredjeljenje Mimoza Kusari Lila kaže da je uloga Madeleine Albright bila odlučujuća da NATO interveniše na Kosovu, dok je poslanik Demokratske partije Kosova Abelard Tahiri rekao je da se 24. mart ne može razumijeti bez OVK.

Lider Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku rekao da je 24. mart praznik na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore