!?

Profesor Blerim Latifi je povodom neusvajanja Građanskog zakonika na sjednici u Skupštini Kosova, a koji između ostalog dozvoljava istopolne brakove, rekao je da je sultan Mehmed II bio gej, kao i da su reakcije neprincipijelne, prenosi Reporteri.

"Godine 1479. Osmansko carstvo i Venecijanska republika sklopile su mir jedna sa drugom. Dio ovog mira bila je i predaja Skadarskog zamka Osmanlijama. Te godine je sultan Mehmed II poslao pismo Veneciji, tražeći od cara da pošalje u Istanbul najboljeg slikara. Nije prošlo mnogo vremena kada se pred vratima Visoke kapije pojavio italijanski slikar Gentile Bellini. U Istanbulu će provesti narednih pet godina. Portret sultana Mehmeda II, koji i danas postoji, njegovo je djelo. Ali to nije bilo sve. Sultan je naručio Belinija da oslika sve zidove ličnih soba njegove palate erotskim freskama, uključujući i one sa homoseksualnom tematikom. Svjedočenja trgovaca, koji su živi pali u ruke sultana nakon osmanskog osvajanja Konstantinopolja 1453. godine, govore o homoseksualnim orgijama sultana Mehmeda II sa mladim dječacima, što je potvrdio i sam Belini", napisao je Latifi na Facebooku i dodao da najveća džamija u Prištini danas nosi ime po sultanu Mehmedu II, koji je bio homoseksualac.

Kako je rekao, da su principijelni oni što danas u ime vjere pozivaju protiv homoseksualaca, tražili bi da ta džamija promjeni ime.

"Umjesto toga, oni veličaju sultana Mehmeda II i sanjaju o vremenu kada su on i njegovi potomci pravili zakon. Još prije godinu dana željeli su da odar koju je sultan Mehmet II izgradio u Prištini bude pretvorena u njegov muzej", rekao je Latifi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri