Prevara

Inspektori iz tržišnog sektora juče su izrekli novčanu kaznu u iznosu od 1,000 eura tržnom centru u južnom dijelu Mitrovice zbog prodaje hljeba koji je bio lakši od naznačene težine.

Naime, hljeb čija je naznačena težina 450 grama, prodavao se po sniženoj cijeni od 0,35 centi, ali mjerenjem proizvoda utvrđeno je da je njegova stvarna težina bila između 357 grama i 368 grama.

"Inspektori su procjenili da je ova radnja u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti potrošača, pa je privrednom subjektu od strane tržišnog inspektora izrečena novčana kazna u iznosu od hiljadu eura“, navodi se u saopštenju opštine iz južnog dela Mitrovice.

Prije samo nekoliko dana kažnjena je i pekara u Gnjilanu novčanom kaznom od hiljadu eura, takođe zbog smanjene gramaže hljeba.

Proteklih dana na Kosovu su jedna od glavnih vijesti poskupljenja – goriva i osnovnih životnih namirnica, prije svega cijene brašna i ulja.

U Prištini je danas održana sjednica Skupštine Kosova upravo o problemu poskupljenja goriva i osnovnih životnih namirnica, na kojoj u govorili i premijer Kosova i njegov zamjenik. Vlast je povećanje cijena na Kosovu povezala sa trenutnom krizom u cijelom svijetu nakon izbijanja rata u Ukrajini i uvođenja oštrih sankcija Rusiji, ali i "vještačkim povećanjem“ kojim trgovci manipulišu.