Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da bi EU I NATO poslije ruske intervencije u Ukrajini trebalo da olakšaju prijem kandidata i da je imperativ da Brisel preispita novi način proširenja Zapadnog Balkana zbog, kako je naveo, opasnosti koju za region, a posebno za Kosovo, predstavljaju ruski predsjednik Vladimir Putin i bliski odnosi Rusije sa Srbijom, prenosi Koha.

"To je šokantno. Teško je povjerovati šta se dešava - ali niko ne može da tvrdi da je iznenađen", rekao je Kurti u intervjuu za AFP povodom sukoba u Ukrajini.

On je je pozvao EU i NATO da ojačaju istočni blok na Zapadnom Balkanu, omogućavajući brže pridruživanje.

"U vanrednim situacijama ne možemo da se ponašamo normalno. Stoga pristupanje EU i NATO ne može da se obavi na stari način. Imperativ je da Brisel, kao glavni grad i NATO i EU, preispitaju novi način proširenja Zapadnog Balkana", rekao je Kurti.

Kurti je u naveo da je Putin nepredvidiv i da je ruski predsjednik "vođa rata, a ne vođa mira", kao i da će Putin takođe koristiti aktere koje kontroliše na Zapadnom Balkanu.

"Pošto imaju za cilj nove sukobe, Zapadni Balkan uopšte i Kosovo posebno su u opasnosti. Ranije nas je ruski predsjednik pominjao jednom mjesečno. Sada nekoliko puta nedjeljno", rekao je Kurti i upozorio na, kako je naveo, opasnost koju predstavlja Putin i na bliske odnose sa Srbijom i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Izvor: Koha ditore/Kosovooonline