Potpredsjednik vlade

Potpredsjednik vlade i glavni pregovarač u dijalogu sa Beogradom Besnik Bislmi izjavio je da dijalog mora da bude zasnovan na određenim principima, odnosno da strane moraju da budu ravnopravne, prenosi RTK.

Bislimi je rekao i da "drugu stranu u dijalogu predstavlja Petković, koji je samo šef kancelarije za Kosovo i nema nikakvu funkciju u Vladi Srbije".

On je to naveo u okviru debate koju je organizovala Grupa za pravne i političke studije na temu napretka dijaloga Kosova i Srbije.

Bislimi je rekao da je Kurtijeva vlada na početku svog mandata izašla sa osnovnim prioritetima među kojima je bio i dijalog sa Srbijom.

„Pomenuli smo da nam je prioritet upravljanje pandemijom, EU integracije i slično. U tom kontekstu, dijalog kao proces je četvrti prioritet i onda je na osnovu toga neko došao do saznanja da Kurtijeva vlada dijalog ne shvata ozbiljno. Drugu stranu u dijalogu predstavlja Petković, koji je samo šef kancelarije za Kosovo i nema nikakvu funkciju u Vladi Srbije. Dijalog mora biti zasnovan na određenim principima, strane moraju biti ravnopravne“, rekao je Bislimi.

Istraživač u Grupi za pravne i političke studije Arber Fetahu rekao je da oni kontinuirano prate dijalog Kosova i Srbije.

„Mnogi sporazumi su potpisani, ali njihova implementacija nije bila na najvišem nivou. Već više od godinu dana dijalog ima novo rukovodstvo. Gospodin Kurti je imao dva sastanka na visokom nivou sa srpskim kolegom i niz sastanaka na nivou delegacija. Iz onoga što smo videli, vlade Kosova i Srbije imaju različite stavove o tome kako vide kraj dijaloga“, rekao je on.

Izvor: RTK