Neposredan uticaj

Kriza u Ukrajini imala je neposredan uticaj na međunarodno tržište, a pogodila je i Kosovski penzioni fond - Trust, koji ima plasirane investicije na finansijskom tržištu u Evropi i SAD, prenosi Lajmi.

Portparol Trusta Jeton Demi ističe da je vojna intervencija Rusije u Ukrajini uticala na Trust, čija je ukupna vrijednost pala oko 4 odsto.

"Imamo smanjenje ukupne vrijednosti Fonda za oko 90 miliona eura do sada ili oko 4 odsto. Ali, pošto smo u 2021. porasli za skoro 11 odsto ili oko 220 miliona eura, još uvijek nije vrijeme za uzbunu. Sve u našim životima je pogođeno mnogo snažnije od penzionih fondova. Pad vrijednosti u ovom trenutku je očekivan za situaciju koju imamo u svijetu", rekao je Demi.

Univerzitetska profesorka Albulena Kastrati kaže da će Penzioni fond neizbježno pretrpjeti gubitke zbog rata u Ukrajini. Ona je zatražila od odbora i menadžmenta Trusta da preispitaju odluku o ulaganju u doprinose na međunarodnom tržištu.

"Njihov učinak direktno zavisi od učinka indeksa tržišta na kojima se plasiraju investicije. Neposredno nakon ukrajinsko-ruske krize, sve međunarodne berze u Evropi, Americi, Japanu, Londonu su bile pogođene i većina njih je u padu. Plasman na različitim tržištima treba preispitati", kaže Kastrati.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net