KFOR održava bezbjednost

Prisustvo Kfora na Kosovu je garancija da neće doći do destabilizacije situacije zbog rata u Ukrajini, rekao je bivši ministar unutrašnjih poslova Ekrem Mustafa, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema njegovim riječima, Kosovo je bezbjedno jer NATO kontroliše aerodromske i kopnene granice. Upozorio je, međutim, da je socijalna kriza neizbježna, jer je Ukrajina proizvođač i izvoznik velikog broja proizvoda.

"U ovom trenutku to je kriza koja je zahvatila ceo region Evropske unije, to je najveća kriza poslije Drugog svetskog rata. Kosovo u bezbjednosnom smislu ima garanciju jer vazdušni prostor i kopnene ili kopnene granice kontroliše Kfor, 90 odsto pripadnika Kfora su članice NATO i ne vidim nikakvu vojnu krizu na Kosovu. Kosovo će zahvatiti socijalna kriza jer je Ukrajina generalno veoma velika zemlja koja je velika skoro kao Njemačka i Francuska, proizvođač je mnogih alata, energije, hrane, izvozi se širom svijeta, najviše će biti pogođena Evropa. Vidim društvenu destabilizaciju na Kosovu. Troškovi života rastu kako su troškovi života počeli da rastu, ne očekuje se destabilizacija na Kosovu", kazao je Mustafa.

On smatra da kapaciteti bezbjednosnih institucija garantuju održavanje krhke bezbjednosti, pa preporučuje Vladi da se angažuje na izradi efikasnih zakona, posebno za policiju i na kreiranju zdravstvenih vanrednih situacija.

"Kapaciteti policije, OAK i kosovske vojske imaju kapacitet da održe obezbjeđenje, to krhko obezbjeđenje, ali uključujući i snage KFOR-a, osjećamo se pomalo bezbjedno. Vlada Kosova mora da bude posvećena stvaranju osnovnih zakona za policiju jer je prosečna starost policije velika. Moram da napravim zdravstvene centre za hitne slučajeve", objašnjava Mustafa.

On napominje da je saradnja sa drugim zemljama izuzetno neophodna kako bi se povećao nivo bezbjednosti.

"Moramo povećati nivo bezbjednosti, moramo povećati prag nivoa bezbjednosti, moramo da sarađujemo sa Albanijom jer su sve zemlje oko nas su uključene u NATO pakt, Sjeverna Makedonija, Albanija, Crna Gora. Moramo da povećamo nivo saradnje, vježbe i obuke testiranja naših policijskih i vojnih snaga sa susjednim zemljama", poručio je Mustafa.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online