Ministar odbrane

Ministar odbrane Kosova Armend Mehaj zatražio je hitno članstvo Kosova u NATO i zatražio da Sjedinjene Američke Države uspostave stalnu bazu američkih snaga na Kosovu.

On je putem objave na Facebooku pozvao sve države koje oklevaju da priznaju Kosovo, da to urade što prije.

"Na osnovu realnosti stvorene nakon ruske vojne agresije u Ukrajini i njenog odraza u ukupnom bezbjednosnom okruženju Zapadnog Balkana, Evrope i svijeta, tražimo od SAD i svih saveznika i partnerskih zemalja da ubrzaju proces članstva Kosova u NATO. Naši saveznici i zemlje članice NATO koje oklevaju da priznaju nezavisnost Kosova, poručujem da ne oklijevaju više“, napisao je on.

Dodao je da u ovo vrijeme odgovorne države i narodi ne bi trebalo da isključe nikog u zajedničkoj viziji i pred zajedničkim zlom.

Mehaj navodi da Kosovo zajedno sa svojim narodom, čvrsto sa saveznicima stoji na pravoj strani istorije.

"Kosovo i njeni građani, dokazali smo i potvrdili čvrst stav i odlučnost da smo dostojni borci u odbrani euroatlantskih vrijednosti slobode, mira i demokratije, vrijednosti na kojima stoji NATO i svoje misija", naveo je Mehaj.

On je takođe poručio da je uspostavljanje stalne baze SAD hitna potreba za garantovanje mira, bezbjednosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i šire.

"Vrijeme da ponovim svoj poziv našem nezamjenjivom savezniku, Sjedinjenim Državama, da uspostavi stalnu vojnu bazu, kao punu garanciju mira, bezbjednosti i stabilnosti u regionu i šire", kazao je Mehaj.

Kako je istakao "Kosovo je svijesno potencijalnih izazova, prijetnji i opasnosti" i tim povodom pozvao je da se "djeluje danas", kako bi se sprečilo "nepredvidivo zlo za region, kontinent i svijet".

Izvor: Kosovo Online