Nakon propasti velikog plana za investicije, prazni hoteli pod patroliranjem obezbjeđenja postali su simboli neizvjesnosti za budućnost jednog od najživopisnijih ski centara na Kosovu.

Kosovari su nekada polagali velike nade u razvoj Brezovice, naselja na planinskom jugu Kosova blagoslovenog širokim padinama i puno snijega. Danas, kako planovi za odmaralište ostaju nejasni, u nekim od najvećih hotela Brezovice žive samo zaštitari.

U aprilu 2015. Priština je potpisala ugovor sa francuskim konzorcijumom za masivnu investiciju od 410 miliona eura u zapušteno planinsko odmaralište Brezovica. Projekat je očigledno stao 2016. godine kada francuski investitori nisu uspjeli da obezbjede novac potreban za prvu fazu razvoja.

U januaru je Balkanska služba RSE/RL posjetila Brezovicu i zatekla planinsko odmaralište u 'nesvjesti'.

Hotel Molika izgrađen je 1985. godine i nalazi se na samo nekoliko minuta hoda od glavne ski staze Brezovica.

Danas su hodnici hotela u mraku, liftovi ne rade, a recepcija bez osoblja. U vrijeme posjete Balkanske službe RSE na imanju su radili samo čuvari.

Nakon što je francuski razvojni sporazum propao 2016. godine, nade za Brezovicu su ponovo porasle u septembru 2020. kada je američko međunarodno tijelo za finansije i razvoj spomenulo ovo odmaralište.

Kada je Balkanska služba RSE nedavno kontaktirala američko vladino tijelo u vezi s Brezovicom, portparol je rekao: "Želimo da naglasimo da ovo trenutno nije projekat koji razvijamo".

Sa svoje strane, kosovska vlada je za RSE rekla da je "u procesu izrade i finalizacije turističke strategije" u kojoj će "lokacije poput turističkog kompleksa Brezovica... biti tretirane sa posebnim interesom".

Priština nije iznijela detalje šta bi planirana "turistička strategija" značila za Brezovicu.

Nevolje za planinsko odmaralište doprinosi i niz bespravnih građevina koje su se pojavile na tom području posljednjih godina.

Policija Kosova je u decembru 2021. uhapsila 10 osoba, među kojima je i bivši načelnik opštine koja uključuje Brezovicu, pod optužbom za zloupotrebu službenog položaja.

Bivši načelnik se sumnjiči da je za nezakonito izdavanje dozvola za izgradnju objekata na Brezovici dobio i do milion eura.