Politički analitičar

Osnivanje Zajednice srpskih opština je međunarodna obaveza koju je Kosovo preuzelo ratifikacijom sporazuma iz Brisela u Skupštini, kaže politički analitičar Milazim Krasniqi i dodaje da do formiranja ZSO mora da dođe, prenosi Ekonomia online.

Krasniqi ocjenjuje da bi bilo "nevjerovatno da Kosovo uopšte ne formira ZSO, jer bi u tom slučaju ušlo u sukob sa SAD i EU".

"Ono što Vlada treba da uradi jeste da pokrene inicijativu i izradi statut ZSO, koji treba da posluži drugoj strani, posrednicima, i tako sprovede uslove Ustavnog suda, odnosno da otkloni elemente koji su u suprotnosti sa Ustavom", kaže Krasniqi.

Smatra naivnim to što premijer Albin Kurti, kao i predsjednica Vjosa Osmani koriste euforičnu retoriku protiv ZSO, znajući pritom da postoji obaveza koju je Kosovo preuzelo.

"Neodgovorna je, a rekao bih i naivna, ta retorika, jer Kosovo tu obavezu mora da ispuni. Djeluje nevjerovatno i nemoguće da uopšte ne dođe do formiranja ZSO, jer bi u tom slučaju Kosovo ušlo u sukob sa SAD, sa Evropskom unijom, a moglo bi da i bude izolovano. Sve bi to onda podstaklo srpsku zajednicu na legitimnije izražavanje nezadovoljstva, koje bi moglo da rezultira nekim oblikom proglašenja sjevera kao privremeno neutralne zone, pa tako stvari mogu postati još gore", rekao je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online