Imperativ za stabilnost

Direktor Kosovskog instituta za politička istraživanja i razvoj Lulzim Peci smatra da bi moguća invazija Rusije na Ukrajinu mogla da dovede do toga da četiri članice NATO priznaju Kosovo, kao i da bi to moglo da postane imperativ za održavanje bezbjednosti i stabilnosti u južnom krilu Alijanse.

Peci je na Facebooku napisao da bi eventualna invazija Rusije na Ukrajinu mogla da ima posljedice i u regionu Balkana, jer će to biti ključni momenat da zemlje regiona, posebno Srbija, pokažu svoj kredibilitet prema Zapadu.

"Blizu našeg kontinenta su crni dani, koji bi mogli da rezultiraju hiljadama žrtava u Ukrajini, ali i šire, ukoliko sukob eskalira van granica ove zemlje. To bi moglo da ima posljedice i na Balkanu, uključujući i trenutak istine za Srbiju, koja neće imati komfor da bude deklarativno u isto vrijeme sa Zapadom i Rusijom. Danas će za sve zemlje regiona njihov kredibilitet kao saveznika Zapada i njihova opredjeljenja biti ključno pitanje, ne samo u vezi sa sukobom u Ukrajini, već i u odnosu na bezbjednost i stabilnost u regionu, u ovim turbulentnim vremenima sa dešavanjima čiji se kraj ne zna", napisao je Peci na svom Facebook profilu.

Cilj Rusije, prema njegovim riječima, nije samo da izvrši invaziju na Ukrajinu, već i da "nasilno promjeni sadašnji evropski i svjetski poredak", kao i da testira koheziju Zapada i posebno NATO.

Izvor: Kosovo Online