Jedan od optuženih

Nekadašnji službenik u Ministarstvu finansija Labinot Gruda, jedan od optuženih za krađu 2,1 milion eura iz Trezora Kosova u oktobru 2020. godine, izjasnio se u Osnovnom sudu u Prištini da je kriv po svim optužbama koje mu se stavljaju na teret, prenosi Koha.

Nakon priznanja krivice, Floren Latifi, advokat drugog optuženog u tom slučaju Kadrija Shale, zatražio je da se ročište odloži. Latifi je rekao da nije očekivao ovu situaciju, pa mu je potrebno više vremena da se konsultuje sa klijentom.

Nakon savjetovanja i izjašnjavanja o krivici Grude, sudsko veće se izjasnilo da je kriv. Predsjedavajući sudija Arben Hoti rekao je da u vezi sa četvrtom tačkom optužnice sudsko vijeće neće doneti odluku do izjave drugog optuženog u saizvršilaštvu Shale.

Optužnicu protiv Grude i Shale za krađu iz Trezora, potvrdio je Osnovni sud u Prištini, decembra 2021. godine.

Prema optužnici, Shala je kao odgovorno lice kompanije "Lda Group Shpk" omogućio Labinotu Grudi, službeniku Ministarstva finansija, da novac iz Trezora Kosova u iznosu od oko dva miliona eura nelegalno prenese tom preduzeću.

Takođe, prema optužnici, Shala je počinio krivično djelo pomaganje, koje se odnosi na drugo krivično djelo zloupotrebe službenog položaja.

Gruda i Shala su, prema optužnici, nakon dogovora i prethodnog planiranja u saizvršilaštvu izvršili prenos novca iz trezora u firmu "Lda Group ShpkK", dok je u cilju sakrivanja nezakonito prenetog novca na različite bankovne račune fizičkih lica prebačeno oko 2,1 milion eura pod opravdanjem za kupovinu, zaduživanje, avans, donacije i izmirenje duga.

Shala je osumnjičen da je oko 1,41 milion eura prebacio u 26 različitih preduzeća na Kosovu, a 440.000 eura na bankovni račun u Turskoj po osnovu plaćanja za kupovinu mašine za miješanje betona i pumpe za beton.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore