Ekspert za međunarodne odnose

Ekspert za međunarodne odnose Erblin Hoxha ocjenio je da je to što EU, SAD i Velika Britanija šalju svoje specijalne predstavnike za Zapadni Balkan priprema strategije za novi dijalog Kosova i Srbije, prenosi Koha.

Hoxha je u "60 minuta" na KTV rekao da se "stari dijalog" neće nastaviti i da specijalni predstavnici dolaze kako bi se izmerio puls u kojim oblastima dijaloga može biti napretka.

"Ova reaktuelizacija potrebe rješavanja problema na Balkanu između Kosova i Srbije predstavlja nastavak demokratskih napora, moramo razumijeti da je potpuna logika slanja specijalnih predstavnika da se izmeri puls u kojim oblastima dijaloga može biti napretka. Čini mi se da je ovo priprema strategije za novi dijalog jer se stari dijalog neće nastaviti", rekao je Hoxha povodom posjete specijalnog britanskog izaslanika za Zapadni Balkan Stuarta Peacha Kosovu.

Prema njegovim riječima, u procesu dijaloga koji traje deset godina nisu viđeni rezultati i on je bio neuspješan.

Povodom sporazuma o Zajednici srpskih opština, Hoxha je rekao da nikada nije napravljena logična analiza kakve će koristi imati Kosovo od preuzimanja takve obaveze.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore