Lider LDK-a

Lider Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku zatražio je smjenu članova Regulatorne kancelarije za energetiku (RUE), zbog odluke o poskupljenju struje, kao i odgovornost vlade, prenosi Koha.

On je naveo da će LDK pokušati da prikupi 40 potpisa poslanika za vanrednu sjednicu parlamenta, na kojoj bi se raspravljalo o tom pitanju.

Abdixhiku kaže da će vlada Albina Kurtija novim tarifnim blokom "pokušati da prikupi više poreza" u vrijeme kada su, prema njegovim riječima, građani u krizi.

"Ova diferencijacija postaje još ozbiljnija kada se mjere ne sprovode na severu Kosova. Kurtijeva vlada odbija da ukine PDV kao što je to uradilo 11 članica EU, diže cijenu, ali i poreze. Vlada pokušava da prikupi više poreza u ovoj krizi", rekao je Abdixhiku na konferenciji za novinare.

Prema riječima lidera LDK, "nesposobna vlada donosi odluku o poskupljuju struje za 100 odsto", za razliku od drugih evropskih zemalja, koje su imale povećanje od samo devet odsto.

"Kasna reakcija proizvodi najgoru krizu u istoriji Kosova. Do poskupljenja dolazi kada se građanin suočava sa mnogim drugim krizama. Ovo novo opterećenje pokazuje nedostatak osjetljivosti premijera Kurtija za građane. Onaj ko misli da je struja besplatna, ne može da daje dobra rješenja. Premijer je postao računovođa, u prvoj godini svoje vlade daje nagrade građanima", rekao je Abdixhiku.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore