Politički analitičar

Analitičar Dardan Sejdiu kaže da Kurtijeva vlada treba da iskoristi dobru situaciju da se "oslobodi" Srbije i postigne konačan dogovor sa Beogradom, kako bi potom pristupila dobijanju priznanja od onih država EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, prenosi Klan Kosova.

On je rekao da su dvojica izaslanika, Gabriel Escobar i Miroslav Lajčak, posjetili Kosovo kako bi se otkrili formalni stavovi po ovom pitanju.

Sejdiu je naveo da pristup može biti drugačiji, ali da je krajnji cilj i EU i SAD jednostavan, a to je, kako je rekao, sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum, koji bi trebalo da dovede do međusobnog priznavanja. Dodao je da je to terminologija koju američka administracija koristi dugi niz godina.

"Premijer sa tako jasnom porukom sa 51 odsto glasova podrške treba da iskoristi ovu situaciju i da se oslobodi Srbije, makar protiv EU. Dakle, SAD imaju jasan stav", rekao je Sejdiu.

Kaže da ni na jednom sastanku u dijalogu kosovska strana nije prošla bez dogovora sa američkom administracijom, čak ni Trumpovom.

"Na svakom sastanku, bez izuzetka, od tada do danas, postoji koordinacija vlada i pregovaračkih timova sa Amerikancima prije nego što se uđe u sastanak sa Evropljanima. Nema potpisa bez saglasnosti Sjedinjenih Država", navodi Sejdiu.

Smatra da će se dinamika tog procesa ubrzati i da bi Kosovo trebalo da počne da priprema nacrt statuta Zajedinice srpskih opština kako bi se na sastanak išlo sa idejama.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova