Nemaju tu ambiciju

Dopisnik Kohe iz Brisela Augustin Palokaj ne vidi mogućnost direktnijeg uključivanja Sjedinjenih Američkih Država u dijalog Kosova i Srbije.

On je u intervjuu u emisiji Interaktiv na KTV rekao da SAD nemaju tu ambiciju, jer smatraju da je to pitanje koje pripada Evropskoj uniji i da tu SAD samo žele da pomognu.

Palokaj navodi da američki pristup vidi kao pomalo naivan, jer, prema njegovim riječima, ne razumeju da glavne zemlje Evropske unije nemaju veliki interes da pomognu evropskim integracijama zemalja Zapadnog Balkana.

"Jer, reći Kosovu vaš evropski put je u pitanju u ovom dijalogu, onda je taj put nešto što se ne može definisati da li to znači članstvo u EU ili ne, a drugo, Srbija ne napreduje mnogo u pregovaračkom procesu koji je započela mnogo pre Kosova, Albanije ili Bosne i Hercegovine", rekao je on.

Zato, smatra Palokaj, ako se vjeruje da su evropske integracije glavni motiv za postizanje dogovora u ovom dijalogu, onda taj dogovor nikako nije blizu.

Kada je riječ o predstojećoj posjeti specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabriela Escobara Kosovu, Palokaj kaže da je to dobra stvar jer će to dovesti do većeg broja susreta Kosova i Srbije.

"Dolazak Borella i Escobara je dobrodošao. Pokazalo se da EU sama nema kapacitet da natera strane da se dogovore, pa do sastanka Kurtija i Vučića u decembru nije došlo. Ovi sastanci će biti priprema terena za druge sastanke", smatra Palokaj.

Dodaje da će pritisak na Kosovo biti da formira Zajednicu srpskih opština i omogući Srbiji da održi izbore na Kosovu.

Palokaj kaže i da "Evropska unija i diplomata Joseph Borell imaju meke odnose sa Srbijom, dok Srbija povećava svoje usklađivanje sa spoljnom politikom EU".

On navodi da je Borellovo obraćanje na konferenciji za novinare u Briselu sa premijerkom Srbije Anom Brnabić bilo prijateljskije, nego njegovo obraćanje na zajedničkoj konferenciji sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, tokom sastanka SSP, takođe u Briselu.

"Pitanje negiranja genocida je nešto što je ovde preneto sa posebnom pažnjom, generalno je rekao da u Evropi nema mjesta negiranju genocida. To se ponavlja već nekoliko godina, ali je bilo licemerno da to kaže u prisustvu gospođe Brnabić i da joj se ne obrati direktno, imajući u vidu da je nekoliko dana ranije na televiziji u Srbiji ponovila da nije bilo genocida u Srebrenici. Ton koji je Borell imao na konferenciji za novinare sa gospođom Brnabić bio je malo prijateljskiji prema Srbiji nego što je bio na konferenciji sa premijerom Kurtijem na sastanku Savjeta SSP", zaključio je Palokaj.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline