Veća dara nego mjera

Dodjela miliona eura od strane Vlade za javna preduzeća predsjednik Poslovnog saveza Kosova (PSK) Agim Shahini ocjenjuje pokušajem da ih spasi od neuspjeha.

On je u razgovoru za Ekonomia Online dodao da ako ih Vlada dodatno financira, onda treba izvršiti njihovu privatizaciju kako bi se skinuo teret sa Vlade i državnog budžeta.

"Možda ovdje vlada još jednom pokušava spasiti javna preduzeća za što moramo misliti da javna preduzeća u gotovo mnogim zemljama propadaju i uvijek očekuju financijsku potporu od države."

“Ali mnoge su zemlje napravile promjene kako bi bile privlačnije u svojim uslugama i privatizirale ih bilo privatno-javnim, poluprivatnim, polujavnim projektom i tako da ne budu teret državi, i poreskim obveznicima jer mi plaćamo električnu energiju, vodu, otpad, održavanje, vodosnabdjevanje. Sve to plaćamo mi i opet im država mora pomagati da bi imali stabilnost."

“…Ako ih moramo dodatno finansirati da od nas naplate sve te usluge, onda moramo ići u privatizaciju tih preduzeća i procijeniti da će se u tom obliku skinuti teret s Vlade i državnog budžeta. Stoga je konkurencija ono što bi ih učinilo privlačnijima i inovativnijima u svojim uslugama”, rekao je Shahini.

Dok je bivši predsjednik Privredne komore Kosova (PKK) Safet Gërxhaliu rekao da kompanije kao što su Trepča, KEK i Telekom treba podržati i preoblikovati u doprinositelje u interesu države.

Prema njegovim riječima, javna preduzeća su preopterećena stranačkim militantima i u tom smislu vrlo je teško imati dobar novi početak.

“Samo stvaranje Vlade Kurti 2 nije čarobni štapić za rješavanje problema iz prošlosti. Godinama je bilo diskriminacije, bilo je korupcije i lošeg upravljanja, posebno nakon procesa privatizacije. Uporišta zla na Kosovu bila su javna poduzeća koja su preopterećena stranačkim militantima i u tom smislu je vrlo teško imati dobar početak”.

Kaže da treba podržati preduzeća da ne propadaju i postanu doprinosioci državi, ali i da odgovaraju za utrošena sredstva.

“S tim u vezi, potrebno je više učiniti kako bi se položili računi za zločine koje su u prošlosti počinili oni koji su bili nositelji i kojima još uvijek nije oprošteno. Drugo, trebalo bi imati ekonomske izvore i povećati odgovornost koja će se od sada prenositi. Kada vidite Trepču, KEK, Telekom, ova imovina se ne treba analizirati iz prerspektive ekonomske dimenzije”.

“Treba ih podržati da ne bankrotiraju i postanu doprinosioci državi. A ako se ne odgovara zbog prošlosti za sve te štete i bude razočaranje za građane Kosova, društveni aspekt na Kosovu postaje sve gori jer su u njima militanti različitih boja. To je teret koji zahtijeva vrijeme i trud”, rekao je Gërxhaliu.

Vlasnik firme "Meka" Burim Piraj naglasio je da subvencija posvuda izaziva lijenost, dodajući da se to dogodilo i s javnim preduzećima.

Prema njegovim riječima, treba napraviti njihovu modernizaciju i uklanjanje politike iz javnih poduzeća.

„Mora se dobro upravljati i eliminirati ih iz javnih preduzeća, posebice političkog uticaja, a mora se angažirati više stručnjaka koji će voditi ta preduzeća. Postoje različiti načini na koje te kompanije mogu revidirati od strane međunarodnih revizora i načiniti izbor bordova."

“Subvencije izazivaju lijenost posvuda. Preduzeća se moraju modernizirati i politika mora biti uklonjena”, rekao je Piraj.

Konačno, Vlada je izdvojila 40 miliona eura iz Paketa ekonomskog preporoda za Trepču i Telekom Kosova.