Potvrda

Policija Kosova je potvrdila 15. januara da je dan ranije zabranila da se iz Srbije uveze izborni materijal za referendum, koji organizuje Srbija za promjenu Ustava u oblasti pravosuđa.

Kako se navodi u saopštenju, 14. januara su na graničnom prijelazu Merdare stigla tri vozila - jedan automobil i dva kamiona - srpskih registarskih oznaka, u kojima je bilo šest osoba.

U tim vozilima je bio materijal za koji se sumnjalo da će biti korišćen za održavanje srpskog referenduma na teritoriji Kosova.

"U saradnji i koordinaciji sa pravosuđem, dva prevozna sredstva (kamioni) su upućeni na Carinu, a nakon obavljenog razgovora lica su se svojim vozilom vratila u Srbiju", navodi se u saopštenju Policije.

Prethodno je direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković 14. januara rekao da su pripadnici Policije Kosova priveli "bez ikakvog pravnog osnova i krivičnog djela, koordinatora Republičke izborne komisije Marka Jankovića".

"Janković se nalazio u pratnji dva kamiona koja su prevozila izborni materijal RIK-a (Republička izborna komisija) za predstojeći referendum na Kosovu i Metohiji, koji je bio najavljen OSCE-u (Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju)", navodi se u saopštenju i dodaje se da je izborni materijal zaplenjen.

U međuvremenu, Petković je 15. januara za Radio-televiziju Srbije potvrdio da su koordinator RIK-a i vozači kamiona, koji su prevozili referendumski materijal, pušteni.

"Umjesto da ih dočekaju predstavnici OSCE-a, koji je trebalo da preuzmu materijal i distribuiraju ih na 140 biračkih mjesta, sačekalo ih je deset vozila Policije Kosova", rekao je Petar Petković.

Petković je rekao i da je specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku preneo da su prekršeni svi sporazumi.

Međunarodna zajednica je pozvala 14. januara Vladu Kosova da dozvoli Srbima da glasaju na predstojećem referendumu kojeg organizuje Srbija.

U saopštenju više zapadnih država izražava se žaljenje što Vlada Kosova nije dozvolila OSCE-u da prikuplja glasačke listiće sa Kosova tokom referenduma u nedjelju (16. januar).

Međutim, državni vrh Kosova je na sastanku sa predstavnicima zemalja Kvinte u Prištini izneo jedinstven stav o održavanju referenduma Srbije na teritoriji Kosova, a to je da pripadnici srpske zajednice mogu da glasaju putem pošte ili putem Kancelarije za vezu Srbije sa Kosovom u Prištini.

U saopštenju Predsjedništva, Vlade i Skupštine Kosova se navodi da je predstavnicima međunarodne zajednice jasno stavljeno do znanja da bi otvaranje biračkih mjesta za referendum Srbije na Kosovu, značilo kršenje Ustava i zakona Kosova, kao i međunarodne prakse.

Zbog srpskog referendum, 15. januara se održava i vanredna sjednica Skupštine Kosova.

Građani Srbije se 16. januara 2022. godine izjašnjavaju o promjenama Ustava koje se odnose izbor sudija i tužilaca, a na promjene u pravosuđu Srbija se obavezala u procesu pristupanja EU.

Preambula važećeg Ustava Srbije, u kojoj se navodi da je "Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni dio teritorije Srbije", neće biti predmet ovog referenduma.