Bivši diplomata

Istraživač britanskog Centra za geopolitike i bivši diplomata Timothy Less kaže da su trenutno male šanse da se postigne sporazum Kosova i Srbije, kao i da Kosovo nije spremno za bolne kompromise poput formiranja Zajednice srpskih opština ili razmjene teritorija, prenosi Bota sot.

"Ne vjerujem da postoji spremnost Kosova za te prijedloge. Ne mislim da će narod Srbije prihvatiti gubitak Kosova, u zamjenu za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, niti u zamjenu za sjeverni dio Kosova. U stvari, mislim da Srbija želi bar ono što će Srbi prihvatiti – razmjenu teritorija Kosova i RS (entitet u Bosni i Hercegovini), što trenutno nije na međunarodnom dnevnom redu. Dakle, u ovom trenutku su male šanse za sporazum Kosova i Srbije", rekao je bivši britanski diplomata.

Na pitanje da li Kosovo gubi ili dobija time što ne podržava inicijativu “Otvoreni Balkan” Less kaže da je to dobro jer taj projekat neće opstati.

"Niko ne može da natjera Kosovo da se pridruži ovom projektu. Znamo da bi Amerikanci i Evropljani prihvatili ovu inicijativu. Albanija takođe vrši pritisak na Kosovo da se pridruži projektu, ali se Kosovo protivi. Mislim da će stvari tako ostati i u budućnosti. Iz tog razloga mislim da projekat ‘Otvoreni Balkan’ neće uspjeti i da će stagnirati. Ovo je eksperiment koji su pokrenule Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, za koji izgleda malo vjerovatno da će biti sproveden na način na koji oni tvrde", rekao je Less za Bota sot.

Kurti nije ispunio očekivanja građana


Govoreći o dosadašnjem radu vlade premijera Kosova Albina Kurtija, Less je rekao da mu se čini da u ovom trenutku pokret Samoopredjeljenje gubi na popularnosti kod glasača zbog neispunjenih obećanja, ali i da nije uspio da unapredi nacionalne ciljeve u vezi sa sjeverom Kosova, koje je obećao da će integrisati i pružiti otpor Srbiji, uz pomoć SAD i EU.

"Mislim da premijer Albin Kurti nije ispunio očekivanja građana", rekao je Less i dodao da ipak ne vjeruje da će opozicija oboriti vladu i da neće biti novih izbora u aprilu.

Izvor: Bota Sot/Kosovoonline