Inicijativu podržavaju EU i SAD

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova, ujedno i aktuelni šef AKR, Behgjet Pacolli u intervjuu za Ekonomiju onlajn, rekao je da je odlaganje imenovanja ambasadora nanelo štetu i uvjeren je da bi Kosovo trebalo da produbi saradnju sa mnogim zemljama, posebno sa Albanijom.

"Uvjeren sam da će ovi ambasadori koji su sada poslati raditi i nadoknaditi izgubljeno. Kosovu su potrebni mnogi ambasadori u mnogim zemljama. Kosovu je potrebna interakcija i saradnja sa Albanijom. Saradnja naših zemalja se ne vidi i šteti Kosovu", rekao je Pacolli.

On je dodao da neće prestati da radi na priznavanju Kosova od strane mnogih zemalja svijeta.

"Nisam prestao i pričam širom svijeta o Kosovu", poručio je Pacolli.

Pacolli kaže da Kosovo nema komfor da ulazi u bilo kakvu ekonomsku ili političku blokadu. Stoga, prema za njega bi Kosovo trebalo da bude dio regionalne inicijative "Otvoreni Balkan", jer kako kaže ovu inicijativu niko ne može da zaustavi.

"Kosovo treba da bude dio svake evropske inicijative.`Otvoreni Balkan` je proevropska inicijativa. Insistirao sam da se u regionu uspostavi foaje EU gdje sve zemlje u regionu postanu dio ovog foajea. Dolazak mini Šengena i otvorenog Balkana je dobrodošlo za Kosovo. Ja sam za to da Kosovo bude dio otvorenog Balkana. `Otvoreni Balkan` je realnost koju ni Kosovo ni Crna Gora ni bilo ko ne može zaustaviti. Inicijativa će napredovati sa nama ili bez nas jer postoji podrška EU i Amerike", zaključio je Pacolli.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online