Mišljenje analitičara

Na šestu godišnjicu odluke Ustavnog suda o Zajednici srpskih opština, od Vlade Kosova se traži da se osloni na ovu presudu i da je unapredi u dijalogu sa Srbijom, prenosi Kosova press.

Nasuprot tome, iz vladajućeg Samoopredjeljenja se kategorički protive osnivanju bilo kakvog "etničkog udruženja".

Istraživač "Demokratije plus" Emir Abrashi kaže Vlada mora da insistira na odluci Ustavnog suda za ZSO, a ne da se protivi njenom formiranju.

"Kosovo je potpisalo Sporazum o formiranju ZSO prvobitno 2013. godine, a isti je izmjenjen i dopunjen 2015. godine. Amandman iz 2015. godine ima veoma važan element koji predviđa da svako formiranje ZSO mora proći preko Ustavnog suda. U tom pogledu, ovo je velika zaštita za Kosovo jer je nemoguće formirati bilo kakvu asocijaciju sa izvršnim ovlašćenjima. Stoga moramo insistirati na ovoj tački, a ne na neformiranju ZSO. Jer će ova Zajednica, prije ili kasnije, biti formirana. Ipak, ukoliko budemo insistirali da se ne formira i ukoliko o tome ponovo pregovaramo, možemo izgubiti ovu tačku koja štiti Kosovo“, rekao je Abrashi.

Dodao je da Vlada blokira formiranje ZSO kao način da ojača poziciju u briselskom dijalogu.

Arber Fetahu iz Grupe za pravne i političke studije smatra da bi trebalo bi napraviti savez protiv ZSO, kako u lokalnom političkom spektru, tako i kod međunarodnih saveznika.

"Odluku Ustavnog suda treba gurati napred jer dogovor o formiranju Zajednice sa izvršnim ovlašćenjima narušava naš ustavni poredak. Teško je naći kreativno rješenje, ali Vlada bi trebalo bi zahtjeva jedinstven stav svih činilaca o ovom pitanju i o daljem postupanju. Trebalo bi da se zapitamo da li se može formirati Zajednica koja nema izvršna ovlašćenja, ili njeno formiranje treba potpuno odbaciti. Moramo da imamo jasniji stav i da izađemo sa tom pozicijom pred predstavnike Evropske unije, saveznike i pred Srbiju", izjavio je Fetahu.

Suprotno ovim stavovima poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Arber Rexhaj je kategorički protiv osnivanja bilo kakvog udruženja.

"Ne vjerujemo da je moguće osnivanje ZSO koja bi funkcionisala ka nevladnina organizacija. Da je to moguće, to se bi odugovlačilo do sada. Vjerujem da je rješenje naše uporno -’Ne’. Ne možemo stvoriti paralelni sistem u obrazovanju, zdravstvu, policiji i bezbjednosti. Svakako ne prihvatamo ovaj aspekt i ovu formu“, naglašava on.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press