Oni utiču na restrikcije

Ministarka ekonomije Artane Rizvanolli smatra da na energetsku krizu na Kosovu utiče i činjenica da "Srbija blokira energetske vodove i da to stvara opterećenja u energetskom sistemu i u drugim zemljama u regionu, kao što su Sjeverna Makedonija i Albanija", prenosi Koha.

Rizvanolli je naglasila da je za samo dva dana potrošnja struje uvećana za 14 posto.

"Srbija je blokirala energetski vod između nas i to nije nešto novo. Ipak, u ovako kriznoj situaciji to dodatno pogoršava situaciju. To uzrokuje opterećenje mreža i u drugim zemljama. Još smo ograničeniji u kupovini energije, pa često nemamo izbora osim da kupujemo po visokim cijenama", izjavila je Rizvanolli na konferenciji za novinare.

Dodala je da je potrošnja električne energije najveća koja je ikada zabilježena.

"Za razliku od prošle godine, trošimo mnogo više. Potrošnja je za dva dana, od 19. do 21. decembra, porasla za 14 odsto. Sa svih aspekata suočeni smo sa faktorima koji negativno utiču na energetsku situaciju", pojasnila je Rizvanolli.

Ona je pojasnila da  je proizvodnja energije u Evropi smanjena, a da problemi nastaju i zbog zavisnosti kosovskog energetskog sektora od inostranstva.

"Nivo proizvodnje KEK je opao. Istovremeno, cijene na međunarodnim berzama su porasle na rekordne nivoe. Proizvodnja energije u Evropi je smanjena, a to izaziva rast cijena. Situacija u Evropi se dodatno pogoršala, a kao rezultat toga, pogoršava se i kod nas“, dodala je ministarka.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore