Od 2,74 milijarde eura

Premijer Albin Kurti je rekao da su mnoga budžetska izdvajanja u 2022. predviđena prvi put na Kosovu, a da je jedno od njih 100 miliona eura za Kosovske bezbjednosne snage, za koje je Kurti rekao da su "veliki projekat", prenosi Reporteri.

"Kosovo nikada nije imalo takav budžet", izjavio je Kurti prilikom predstavljanja Nacrta zakona o budžetu za 2022. godinu.

Zakon o budžetu usvojen je u petak u Skupštini Kosova sa 65 glasova poslanika.

Vlada Kosova je saopštila da se tim zakonom obezbjeđuje održivost javnih finansija, ekonomsko oživljavanje i orijentacija ka lokalnoj proizvodnji, podrška zapošljavanju, osnaživanje žena, održiv ekonomski razvoj i povećanje blagostanja građana.

Od 2,74 milijarde eura, za garantovanu šemu zapošljavanja mladih izdvojeno je 20 miliona eura, za porodiljske i dječije dodatke 45 miliona eura i za socijalne i penzione programe 35 miliona eura.

Za investicije vlada je izdvojila 40 miliona eura za lokalne proizvođače, 40 miliona eura za ponovno osnivanje javnih preduzeća i više od 700 miliona eura za sektor obrazovanja, zdravstva, kulture, infrastrukture i bezbjednosti.

Prvi put su Albanci "Preševske doline" ušli u planove trošenja novca iz budžeta Kosova sa dva miliona eura podrške.

Takođe, izdvojeno je 10 miliona eura za kupovinu objekata ambasada Kosova u drugim zemljama.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri